Баклава Баба Марта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9553740 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница

200 г белен суров шамфъстък

100 г орехи

200 г масло

За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии

За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница

200 г белен суров шамфъстък

100 г орехи

200 г масло

За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии

За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Счукваме в хаванче шамфъстъка и орехите. Слагаме правоъгълна или кръгла тава върху всички кори и режем по неин размер, за да паснат след това. Дъното и краищата на съда намазваме с масло.

Слагаме 2 от корите в тавата и отгоре мажем с разтопено масло. Поставяме нови две, мажем отново с масло и част от плънката от шамфъстък и орехи. Редим останалите по същия начин. Режем баклавата на квадратчета. Отгоре изсипваме останалото масло.

Печем в загрята фурна на 170°, докато се зачерви добре. След като е готова, я изваждаме и я оставяме да изстине. В тенджера слагаме водата и захарта за сиропа. Разбъркваме с дървена лъжица. Варим, до умерено гъст сироп. Сваляме го от котлона и добавяме лимонената кора и ванилията.

Заливаме студената баклава с горещия сироп. След като изстине отново, я оставяме за една нощ в хладилник. На другия ден декорираме баклавичките с глазура от разтопения бял шоколад и зърна нар, така че да наподобят мартенички. Бялата част поръсваме с кокосови стърготини и украсяваме с шамфъстък. Оставяме на студено, за да стегне глазурата.