
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за пълнени чушки, в които вместо кайма има кълцано телешко месо.
ПРОДУКТИ
8 червени чушки
телешко месо
1/2 стрък праз
1 морков
1 глава червен лук
2/3 ч.ч. ориз
сол, джоджен,
черен и червен
пипер на вкус
1 ч.л. брашно
1 ч.л. брашно
от манатарки
1 к.ч. кисело мляко
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме зеленчуците на ситно, а месото на малки кубчета. В дълбок тиган запържваме с олио първоначално само зеленчуците, докато се задушат.
Прибавяме телешкото. Задушаваме и него. Добавяме ориза и подправките. Запържваме, докато оризът стане прозрачен, и добавяме малко вода. Оставяме на котлона, докато течността се абсорбира.
Пълним чушките и ги поставяме в дълбока тавичка за печене. Наливаме малко вода. Печем до готовност. След като се уверим, че плънката на чушките е напълно сготвена, правим соса, като смесваме брашното и стритите манатарки с малко сол, черен пипер, киселото мляко, разредено с 1 к.ч. вода. Добавяме ги в тавата.
Връщаме за още 4-5 мин. Когато сосът се сгъсти, изваждаме тавата от фурната.