Торта с малини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9632079 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Виолета Василева ни предлга интересна рецепта за торта, приготвена с малини.

ПРОДУКТИ 

За блата:

4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко - може да се замени с топла вода, плодово мляко или натурален сок, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. олио, 1 пакет бакпулвер

За крема:

3 яйца, 1 ч.ч. захар, 500 мл прясно мляко, 4-5 с.л. брашно, ванилия, 500 г сладкарска извара, 2 пакета желатин, малини

За украса:

шокофъстък, лешници, какао и кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбъркваме в купа яйцата със захарта за блата до побеляване. Добавяме олиото, прясното мляко и ванилията. Сипваме пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Изсипваме я във форма с падащо дъно, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. Изчакваме блатът да изстине и внимателно го разрязваме наполовина.

Затопляме прясното мляко за крема с ванилията. В купичка разбиваме яйцата със захарта и брашното. Изсипваме ги при млякото с непрекъснато бъркане. Не преставаме, докато кремът не се сгъсти. Охлаждаме го и добавяме сладкарската извара и малко какао. Желатина разтваряме в 100 мл вода. Изчакваме да набъбне и го слагаме в микровълновата за 10 секунди. Изсипваме го към крема и разбъркваме бързо.

Сглобяваме тортата, като поставяме единия блат в ринг, под който има голяма чиния или поднос. По желание го сиропираме с прясно мляко или сок. Разпределяме крема на две равни части. Върху първия блат разстиламе част от него, а отгоре с леко притискане поставяме малините. Слагаме втория блат, с който действаме по същия начин.

Прибираме тортата в хладилник за поне два часа. Украсяваме по желание с какао, шокофъстък, филирани лешници или кокосови стърготини.