Шоргогал - азербайджанска кръгла баничка, с която се почита Слънцето

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9635949 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Шоргогал е кръгла, яркожълта баница, която е свързана с почитането на Слънцето”, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ

За тестото:

1200 г брашно, 15 г мая, 500 мл вода или мляко, 100 г масло, 3 белтъка, 70 г захар, сол на вкус

За пълнежа:

2 г анасон, 2 г кимион, 2 г канела, 2 г черен пипер, до 5 г куркума и сол, 100 г разтопено масло

150 г масло за намазване, 100 г мaк, 3 жълтъка

Начин на приготвяне:

Замесваме тестото, като налеем топлата вода или мляко към маята. Добавяме 750 г брашно. Оставяме на топло за 4 часа. Прибавяме загрято масло, захарта и белтъците. Разбъркваме добре и сипваме останалото брашно. Бъркаме до получаването на гладка смес. Отново оставяме на топло за час - час и половина.

Натрошаваме кимиона за пълнежа и го запържваме, добавяйки останалите подправки и маслото. Готвим ги 5 минути. Втасалото тесто разделяме на 10 парчета, които разточваме на тънки кори. Намазваме ги обилно с разтопено масло и ги поставяме една върху друга.

Получаваме многослойно тесто. Нарязваме го на ленти с ширина 6-7 см. Разделяме всяка на части, дълги по 10 см. Завиваме ги на руло. Сплескваме ги и в центъра им слагаме по 1 ч.л. от пълнежа.

Намазваме ги с разбитите жълтъци. Поръсваме ги с мак. Редим ги в тава. Покриваме я с кърпа и оставяме да престоят 10-15 минути. Слагаме ги в загрята фурна. Печем на 180 градуса за 30-40 минути.