Пролетна супа с пушена сьомга
24.03.2021 05:11; 24 часаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“На 25 март празнуваме Благовещение. Тогава е позволено да се сервира риба, въпреки че денят е по време на Великденския пост. Предлагам ви една по-различна рибена супа, подходяща за празника”, пише ни Наталия Панчева.
200-300 г изрезки от пушена сьомга (по желание добавяме и глави или опашки от пъстърва), 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 моркова, 2-3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон или лайм, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, девесил, риган, черен пипер и сол на вкус
Задушаваме едро нарязаните лук и моркови в зехтина с малко вода. Добавяме картофите, които също сме нарязали на едро. Подправяме на вкус с девесила, ригана и черния пипер.
Запичаме брашното на сух тиган и го смесваме с топлия бульон и нарязания на резени лимон. Прецеждаме ги, добавяме виното и кипваме.
Смесваме всичко с една трета от рибата, осоляваме и варим супата до готовност. Ако е нужно, доливаме още бульон. По желание включваме глави и опашки от сьомга или пъстърва, като след сваряването им ги изваждаме, обезкостяваме и връщаме месото в супата. Ако не спазваме строгия пост, може да я застроим с 2 с.л. течна готварска сметана. Сервираме супата, като разпределим останалата риба на порции.
-
Политикът сценарист Тошко Йорданов сплаши журналист и сбърка като историк (Обзор)
-
„България мол“ се оказа собственост на шефа на „Лукойл“ Вагит Алекперов
-
Рая Пеева и Димитър Баненкин си партнират в късометражна лента
-
България стигна 2% ваксинирани на 4-ия месец от старта (ОБЗОР)
-
Джордж Р. Р. Мартин пренася читателя 40 г. след появата на ксеновируса
-
Пловдивски съд отмени забраната на полицията за мъжкото хоро в Калофер