Пролетна супа с пушена сьомга

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9640368 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“На 25 март празнуваме Благовещение. Тогава е позволено да се сервира риба, въпреки че денят е по време на Великденския пост. Предлагам ви една по-различна рибена супа, подходяща за празника”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

200-300 г изрезки от пушена сьомга (по желание добавяме и глави или опашки от пъстърва), 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 моркова, 2-3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон или лайм, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, девесил, риган, черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Задушаваме едро нарязаните лук и моркови в зехтина с малко вода. Добавяме картофите, които също сме нарязали на едро. Подправяме на вкус с девесила, ригана и черния пипер.

Запичаме брашното на сух тиган и го смесваме с топлия бульон и нарязания на резени лимон. Прецеждаме ги, добавяме виното и кипваме.

Смесваме всичко с една трета от рибата, осоляваме и варим супата до готовност. Ако е нужно, доливаме още бульон. По желание включваме глави и опашки от сьомга или пъстърва, като след сваряването им ги изваждаме, обезкостяваме и връщаме месото в супата. Ако не спазваме строгия пост, може да я застроим с 2 с.л. течна готварска сметана. Сервираме супата, като разпределим останалата риба на порции.