Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ако обичате скумрия, е много важно да знаете как да я приготвите, а по тази рецепта става изключително вкусна. Подходяща е за Благовещение - 25 март, и за Цветница, която тази година ще празнуваме на 25 април”, пише ни
Марияна Бончева
ПРОДУКТИ
500 г скумрия
2 броя лайм
1 стрък праз лук
олио
магданоз
черен пипер и
сол на вкус
моркови за гарнитура
зърна нар за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Оставяме скумрията леко да се отпусне, ако е замразена, за да не стане на каша. Режем главата, почистваме вътрешностите и разделяме рибата на две половини.
Поръсваме ги със сол и черен пипер. Слагаме скумрията в намазана с олио тава. Нарязваме морковите по дължина, подправяме на вкус и ги подреждаме около рибата.
Добавяме резени лайм, поръсваме всичко с олио и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. Ако се запече твърде бързо, покриваме с алуминиево фолио.
Поднасяме скумрията топла върху морковите и лайма. Поръсваме я със скълцан магданоз, кръгчета праз и зърна нар.