Печена скумрия с моркови

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9643333 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Ако обичате скумрия, е много важно да знаете как да я приготвите, а по тази рецепта става изключително вкусна. Подходяща е за Благовещение - 25 март, и за Цветница, която тази година ще празнуваме на 25 април”, пише ни

Марияна Бончева

ПРОДУКТИ 

500 г скумрия

2 броя лайм

1 стрък праз лук

олио

магданоз

черен пипер и

сол на вкус

моркови за гарнитура

зърна нар за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Оставяме скумрията леко да се отпусне, ако е замразена, за да не стане на каша. Режем главата, почистваме вътрешностите и разделяме рибата на две половини.

Поръсваме ги със сол и черен пипер. Слагаме скумрията в намазана с олио тава. Нарязваме морковите по дължина, подправяме на вкус и ги подреждаме около рибата.

Добавяме резени лайм, поръсваме всичко с олио и печем в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. Ако се запече твърде бързо, покриваме с алуминиево фолио.

Поднасяме скумрията топла върху морковите и лайма. Поръсваме я със скълцан магданоз, кръгчета праз и зърна нар.