Сарми с лапад и ориз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9647053 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Лападът вече се разлисти, а ние сме в периода на великденските пости... Искаме по-различна рецепта за постно и засищащо ястие. Тогава пълним една купа с този витаминозен зеленчук и запретваме ръкави”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ 

20 големи листа от лапад, 1 непълна ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода, 2 глави кромид лук, 4-5 стръка зелен лук, 4-5 стръка пресен чесън, 2 моркова, 1 к.ч. нарязани чушки, сол, чубрица, джоджен, 1 ч.л. червен пипер, малко черен пипер, 4-5 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Запържваме в мазнината нарязания на дребно лук, чесън, чушки и моркови. Осоляваме на вкус. Добавяме ориза и продължаваме пърженето, докато стане прозрачен. Слагаме червения пипер, разбъркваме добре и наливаме водата.

Варим, докато течността напълно се поеме. Овкусяваме с останалите подправки и оставяме плънката малко да се охлади и да се стегне. Почистваме лападовите листа от дебелата жилка, която минава през средата им, и ги попарваме с вряла вода за секунди.

Поставяме двете половини на всяко листо на кръст, в средата слагаме 1 с.л. от плънката и завиваме сарми, които редим в намазана с олио тава.

Наливаме около тях малко вода и печем ястието до готовност във фурна, загрята на 220 градуса. Хапваме ги както топли, така и студени.