Ериште

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9659096 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Коренът “ериш” на тюркски език означава “успоредни линии”. За това ястие юфката се нарязва на тънки успоредни ленти. Като правило ериште трябва да се готви в пилешки бульон” пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ 

1 лист тесто

500 г пилешко месо

100 г лук

1 стрък кориандър и копър

40 мл сос от оцет с чесън, 60 мл абгора - сок от неузряло грозде, или 60 мл сок от нар

сол и пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Сваряваме пилешкото месо във вода, като добавяме и цяла глава лук. Когато е готово, прецеждаме бульона и оставяме месото в хладилник, за да го ползваме за друго ястие.

Разточваме тестото, като то трябва да бъде тънко и да се нареже на успоредни ленти, подобни на юфка, с дължина 5 см. Слагаме ги в бульона и готвим, като разбъркваме периодично, за да не се слепват.

Варим 15-20 минути, докато е готово. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Прибавяме нарязаните на ситно пресни билки непосредствено преди сервиране.

Поставяме ястието на масата със сос от оцет и чесън, сок от нар или от абгора.