Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Коренът “ериш” на тюркски език означава “успоредни линии”. За това ястие юфката се нарязва на тънки успоредни ленти. Като правило ериште трябва да се готви в пилешки бульон” пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.
ПРОДУКТИ
1 лист тесто
500 г пилешко месо
100 г лук
1 стрък кориандър и копър
40 мл сос от оцет с чесън, 60 мл абгора - сок от неузряло грозде, или 60 мл сок от нар
сол и пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме пилешкото месо във вода, като добавяме и цяла глава лук. Когато е готово, прецеждаме бульона и оставяме месото в хладилник, за да го ползваме за друго ястие.
Разточваме тестото, като то трябва да бъде тънко и да се нареже на успоредни ленти, подобни на юфка, с дължина 5 см. Слагаме ги в бульона и готвим, като разбъркваме периодично, за да не се слепват.
Варим 15-20 минути, докато е готово. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Прибавяме нарязаните на ситно пресни билки непосредствено преди сервиране.
Поставяме ястието на масата със сос от оцет и чесън, сок от нар или от абгора.