Постен козунак със стафиди

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9665279 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за всички постещи, които нямат търпение да си хапнат великденски козунак”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

250 г пълнозърнесто пресято брашно, 150 мл сок от моркови, 50 г кафява захар, 30 мл растителна мазнина (най-добре кокосова), 1/2 пакетче суха мая, 1 щипка сол, 50 г орехи, 50 г стафиди, ром или коняк, олио за намазване, за поръсване - бяла и кафява захар и филирани бадеми

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесваме в купа морковения сок със захарта, солта и маята. Добавяме малко брашно и разбъркваме. Трябва да получим смес с гъстотата на боза.

Оставяме сместа да нарасне за час. След това добавяме към нея още брашно и мазнината до получаване на меко тесто. Разделяме го на три или четири фитила, които сплескваме, и слагаме вътре натрошените орехи и стафидите, предварително накиснати в ром или коняк.

Сплитаме ги на плитка и ги слагаме в една голяма или в няколко малки формички, намазани с олио. Оставяме ги да втасат на топло.

Поръсваме с бяла и кафява захар, както и с филираните бадеми. Печем козунака на 180 градуса до готовност.