Постен козунак със стафиди
01.04.2021 07:37; 24 часаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Предлагам рецепта за всички постещи, които нямат търпение да си хапнат великденски козунак”, пише ни Наталия Панчева.
250 г пълнозърнесто пресято брашно, 150 мл сок от моркови, 50 г кафява захар, 30 мл растителна мазнина (най-добре кокосова), 1/2 пакетче суха мая, 1 щипка сол, 50 г орехи, 50 г стафиди, ром или коняк, олио за намазване, за поръсване - бяла и кафява захар и филирани бадеми
Смесваме в купа морковения сок със захарта, солта и маята. Добавяме малко брашно и разбъркваме. Трябва да получим смес с гъстотата на боза.
Оставяме сместа да нарасне за час. След това добавяме към нея още брашно и мазнината до получаване на меко тесто. Разделяме го на три или четири фитила, които сплескваме, и слагаме вътре натрошените орехи и стафидите, предварително накиснати в ром или коняк.
Сплитаме ги на плитка и ги слагаме в една голяма или в няколко малки формички, намазани с олио. Оставяме ги да втасат на топло.
Поръсваме с бяла и кафява захар, както и с филираните бадеми. Печем козунака на 180 градуса до готовност.
-
Дисниленд Шанхай празнува петгодишнина от откриването си
-
Спряно е движението на прохода "Шипка" заради изгорял тир
-
Дяволската въртележка
-
Казус: напускат ли 14 министри на Борисов и 2-ма замове парламента веднага след клетвата
-
Центърът на Цветанов с позиция за руските войски на границата с Украйна
-
Лавров: Русия залага на съхраняването на иранското ядрено споразумение