Постен портокалов кекс
07.04.2021 06:10; 24 часаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
Виолета Василева ни предлага рецепта за десерт, с който да подсладите великденските пости.
1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно
1 щипка сол
1 к.л. сода за хляб
3/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. пресен портокалов сок
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. ябълков оцет
настърганата кора на 1 портокал
1 ванилия
2-3 с.л. маково семе
За глазурата:
2 с.л. портокалов сок + пудра захар
стафиди за украса
Изсипваме в голяма купа пресятото брашно заедно със содата и солта. В друг съд смесваме захарта, портокаловия сок, олиото, настъргана кора, ванилията и оцета.
Разбиваме сместа, докато се стопи захарта. Изсипваме я в купата с брашното. Добавяме маковото семе и разбъркваме всичко до получаването на еднородна смес.
Слагаме я във форма за кекс, която предварително е намаслена или покрита с хартия за печене. Печем около 40 минути до получаването на златист загар на 170-180 градуса, като проверяваме с дървен шиш дали е готов.
Изчакваме да се охлади и го намазваме с глазурата, като за нея разбъркваме портокаловия сок с толкова пудра захар, колкото да се получи гъста кашичка. Украсяваме по желание със стафиди.
-
Каракачанов: Няма да се кандидатирам за президент, чувствам се уморен
-
Първа коалиция срещу ГЕРБ - парламентът се завръща на пл. “Народно събрание” (Обзор, графика)
-
Швеция обвини Русия в кибератаки
-
Малкият Иванчо коментира кой е единственият начин на новия парламент да му тръгне по вода
-
Гласовете за Божков и “Възраждане” от чужбина дошли от социалните мрежи
-
Първи ръст на вноса от година