Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Думата “кятя” идва от тюркската дума qat, която означава слой или слоест, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе на посолството на Азербайджан в България.
ПРОДУКТИ
Тесто
билки по 1 стрък - кориандър, копър, джоджен, спанак, зелен лук, магданоз
120 г лук
40 г лавашана (паста от череши или сливи)
100 г масло
кисело мляко
сол и пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Поставяме тестото в купа, която покриваме с кърпа. Приготвяме пълнежа за гутаба, като измиваме всички билки, нарязваме ги и ги сотираме със ситно нарязан лук. Добавяме от пастата лавашана. Овкусяваме със сол и пипер на вкус и разбъркваме.
Разделяме тестото на топки, големи колкото юмрук. Разточваме ги на тънка кора и изрязваме кръгчета с големината на чинийка за десерт. Разстиламе тънък слой от билковата плънка върху едната половина на кръга, а другата я сгъваме над тази с пълнежа. Здраво притискаме краищата.
Пържим гутаба от двете страни със или без масло, на горещ тиган или на обърнат сач. Кятя се яде гореща. При сервиране ги намазваме с разтопено масло и отделно сервираме кисело мляко.