Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Великденските празници чукат на вратата, затова за по-неопитните в месенето на козунаци предлагам най-лесната и бърза рецепта за домашен козунак. Приготвя се подобно на кекс”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
250 г брашно, 150 г кафява захар, 120 мл прясно мляко, 100 г масло, 3 яйца, 1 пакет суха мая, 1 щипка сол, кората на 1 лимон, 1 бурбонска ванилова захар, локум с аромат на роза, 1 шоколад със синя спирулина или бял шоколад, смесен със синя или зелена спирулина на прах, 50 г пекан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме в купа брашното, към което добавяме маята и разбъркваме. Разбиваме яйцата с кафявата и бурбонската ванилова захар. Постепенно прибавяме прясното мляко и брашното със солта.
Разбъркваме до получаване на рядко тесто. Добавяме настърганата лимонова кора и малко по малко започваме да сипваме от разтопеното масло, разбърквайки постоянно. Може да не се наложи да сложим цялото - зависи от брашното. Останалото от маслото използваме за намазване на хартията за печене, с която сме застлали формата.
Завиваме тестото с домакинско фолио и го оставяме да втасва на топло за 1 час. Изсипваме 1/3 от него във формата за печене и отгоре редим част от нарязания локум. Може да добавим и ядки пекан. Отгоре изсипваме още малко тесто, слагаме локум и покриваме с останалото тесто.
Оставяме да втаса отново и печем на 180 градуса до готовност, която проверяваме с клечка. Ако отгоре бързо покафенява, покриваме с алуминиево фолио. Изстиналия сладкиш покриваме с глазура от разтопения на водна баня шоколад със синя спирулина и нарязани ядки пекан.