Козуначен кекс с цветна глазура

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9698457 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Великденските празници чукат на вратата, затова за по-неопитните в месенето на козунаци предлагам най-лесната и бърза рецепта за домашен козунак. Приготвя се подобно на кекс”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

250 г брашно, 150 г кафява захар, 120 мл прясно мляко, 100 г масло, 3 яйца, 1 пакет суха мая, 1 щипка сол, кората на 1 лимон, 1 бурбонска ванилова захар, локум с аромат на роза, 1 шоколад със синя спирулина или бял шоколад, смесен със синя или зелена спирулина на прах, 50 г пекан

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Пресяваме в купа брашното, към което добавяме маята и разбъркваме. Разбиваме яйцата с кафявата и бурбонската ванилова захар. Постепенно прибавяме прясното мляко и брашното със солта.

Разбъркваме до получаване на рядко тесто. Добавяме настърганата лимонова кора и малко по малко започваме да сипваме от разтопеното масло, разбърквайки постоянно. Може да не се наложи да сложим цялото - зависи от брашното. Останалото от маслото използваме за намазване на хартията за печене, с която сме застлали формата.

Завиваме тестото с домакинско фолио и го оставяме да втасва на топло за 1 час. Изсипваме 1/3 от него във формата за печене и отгоре редим част от нарязания локум. Може да добавим и ядки пекан. Отгоре изсипваме още малко тесто, слагаме локум и покриваме с останалото тесто.

Оставяме да втаса отново и печем на 180 градуса до готовност, която проверяваме с клечка. Ако отгоре бързо покафенява, покриваме с алуминиево фолио. Изстиналия сладкиш покриваме с глазура от разтопения на водна баня шоколад със синя спирулина и нарязани ядки пекан.