Картофени кюфтенца със сметанов сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9701185 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Анелия Терзиева ни предлага рецепта за картофени кюфтета, гарнирани със сметанов сос.

ПРОДУКТИ 

600 г сварени картофи

100 г сирене

1/2 връзка зелен лук

1/2 връзка магданоз

чубрица, сол и черен пипер на вкус

2 яйца

2 с.л. брашно + още малко за овалване

олио за пържене

За сметановия сос:

150 г заквасена сметана

4 с.л. кисело мляко

1 стрък пресен чесън

1/2 връзка магданоз

сол и черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Намачкваме сварените картофи с уреда за пюре или с вилица. Прибавяме яйцата, натрошеното сирене и нарязаните на ситно зелени подправки.

Овкусяваме със сол, черен пипер и по желание чубрица. Накрая добавяме и брашното. Ако е необходимо, увеличаваме количеството му.

Оформяме от сместа малки кюфтенца, които овалваме в брашно и пържим до получаването на златист загар. Поднасяме ги по желание върху канапе от зелена салата.

Гарнираме със соса, който сме приготвили от млякото, сметаната и нарязаните на ситно магданоз и чесън. Подправяме го със сол и черен пипер на вкус.