Козуначени кифлички с шоколадова глазура

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9718866 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за вкусни и ароматни кифлички, които да ви заредят с великденско настроение”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

За тестото: 1 кг брашно, 400 мл прясно мляко, 5 яйца, 150 г масло, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 1 кубче прясна мая или 2 броя по 7 г суха мая, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. сол, 2 ванилии

За глазурата: бял и тъмен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Оставяме всички продукти на стайна температура. Затопляме леко прясното мляко. Изсипваме го в голяма купа и добавяме към него маята, 2 с.л. захар, солта и 4-5 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме сместа на стайна температура.

Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилиите. След като сместа с маята е удвоила обема си, ги добавяме към нея с лимоновата кора и разбъркваме добре. Постепенно сипваме пресятото брашно.

Месим, като малко по малко добавяме от разтопеното масло до получаването на гладко тесто. Намазваме го с мазнина, покриваме с прозрачно фолио и го оставяме да втаса на топло, докато утрои обема си. Разделяме го на три равни топки.

Вземаме едната, разточваме я в правоъгълна форма върху намазнен плот, след което с остър нож я нарязваме на триъгълници. В широкия им край може да сложим парче шоколад, мармалад или друга плънка. Навиваме ги като кифлички и ги слагаме в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Повтаряме процедурата и с другите две топки. Върху така оформените козуначени кифли поставяме прозрачно фолио и ги оставяме да втасат. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. Изстиналите кифлички заливаме с разтопения на водна баня бял шоколад и поръсваме с настърган тъмен или млечен. Оставяме на хладно да стегне глазурата.