Тиквен пай

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9722514 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Анелия Терзиева ни предлага интересна рецепта за тиквен пай.

ПРОДУКТИ 

200 г брашно

125 г меко масло

3 яйца

2 с.л. студена вода

1 ч.ч. кафява захар

2 ч.ч. пасирана печена тиква

100 мл прясно мляко

100 мл животинска сметана

канела

ванилия

печени орехи за гарниране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвяме основата за пая, като смесваме в купа брашното, 2 с.л. от захарта, яйцето и нарязаното на кубчета меко масло. Когато оформим тесто, добавяме 2 с.л. студена вода. Оставяме сместа в купата, покриваме с кърпа и я слагаме в хладилника за около 30-40 мин.

Пасираме тиквата, която е предварително изпечена и охладена. Останалата захар смесваме с две яйца. Добавяме ванилията, малко канела, млякото и сметаната. Разбиваме отново продуктите.

Разстиламе тестото във форма за пай. Правим няколко дупки с вилица и слагаме отгоре хартия за печене. Поставяме по-малко форма, за да се изпече равномерно тестото и да не се надигне.

Печем 8-9 мин на 180 градуса. След това махаме втората форма и продължаваме да печем още 5-6 мин. Изсипваме сместа за пая върху основата. Печем 40-45 минути на 170 градуса. Поднасяме пая изстинал, гарниран с печени орехи и пудра захар.