Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага интересна рецепта за тиквен пай.
ПРОДУКТИ
200 г брашно
125 г меко масло
3 яйца
2 с.л. студена вода
1 ч.ч. кафява захар
2 ч.ч. пасирана печена тиква
100 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
канела
ванилия
печени орехи за гарниране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме основата за пая, като смесваме в купа брашното, 2 с.л. от захарта, яйцето и нарязаното на кубчета меко масло. Когато оформим тесто, добавяме 2 с.л. студена вода. Оставяме сместа в купата, покриваме с кърпа и я слагаме в хладилника за около 30-40 мин.
Пасираме тиквата, която е предварително изпечена и охладена. Останалата захар смесваме с две яйца. Добавяме ванилията, малко канела, млякото и сметаната. Разбиваме отново продуктите.
Разстиламе тестото във форма за пай. Правим няколко дупки с вилица и слагаме отгоре хартия за печене. Поставяме по-малко форма, за да се изпече равномерно тестото и да не се надигне.
Печем 8-9 мин на 180 градуса. След това махаме втората форма и продължаваме да печем още 5-6 мин. Изсипваме сместа за пая върху основата. Печем 40-45 минути на 170 градуса. Поднасяме пая изстинал, гарниран с печени орехи и пудра захар.