Двуцветен козунак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9743622 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“По повод наближаващия Великден предлагам рецепта за великолепен двуцветен козунак, приготвен в кексова форма”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

1 кг брашно, 4 яйца + жълтък за намазване, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г захар, 100 г масло или мас, 100 мл олио, 1 кубче мая, 2-3 с.л. какао, 2 прахчета ванилия, 1 щипка сол, настърганата кора на 2 лимона, 100 г стафиди (накиснати за поне 30 минути в алкохол), орехи, сладко от вишни, филирани бадеми за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разтваряме маята в хладкото мляко. Добавяме малко захар, брашно и щипка сол. Разбъркваме и оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме вътре маята и разбитите яйца.

Прибавяме лимоновата кора и ванилиите. Правим малка дупка в тестото и наливаме част от олиото и разтопеното масло или мас. Размесваме и добавяме още мазнина. Събираме на топка тестото. Оставяме да втасва на топло около 2 часа.

Намазняваме с мазнина две малки кексови форми или една голяма. В част от тестото добавяме какаото и размесваме отново. Накъсваме топчета от бялата и какаовата смес, слагаме в тях от отцедените стафиди, начупените орехи и вишните от сладкото и ги редим в кексовата форма. Друг начин е да оформим фитили от бялата и какаовата смес, да сложим вътре стафиди и орехи и да ги сплетем.

Оставяме козунака да втаса отново около 1 час. Намазваме го с разбития с вилица жълтък и поръсваме с филирани бадеми. Печем на 180 градуса. Ако отгоре много се запича и зачервява, покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене. Проверяваме готовността с дървено шишче.