Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9755762 www.24chasa.bg
Лора и Стоян от "Бон Апети"

Лора и Стоян от предаването “Бон Апети” по 24Kitchеn са едни от най-популярните български тв готвачи. Вече 10 години рамо до рамо те правят всякакви вкусотии на малкия екран. Кулинарното им шоу тръгва с нови епизоди от 3 май, които ще се излъчват всеки ден от 11,30 ч.
Ето какви съвети дадоха Стоян и Лора, за да може лесно да приготвите козунаци вкъщи:

1. Продуктите да са на стайна температура

Тестото за козунаци е тежко, с много жълтъци, мазнина и захар, затова втасва малко по-бавно. Продуктите трябва да са на стайна температура, като млякото е затоплено. Извадете яйцата малко по-рано от хладилника. Всички продукти трябва да бъдат с еднаква температура, за да втаса по-бързо тестото.

2. Използвайте кубче мая

Използвайте кубче мая, а не суха. Не че с нея няма да се получи, но ароматът, който носи прясната, е най-добрият за този тип тесто.

3. Накиснете стафидите по-рано в не толкова силен алкохол

Тази година Лора е накиснала стафидите в сладкото италианско вино марсала, което е традиционно за приготвяне на тирамису. То носи по-карамелен аромат. Стафидите се накисват в марсалата една седмица и така престояват в хладилник. Марсалата има по-малък процент алкохол, отколкото класическия ром и коняк. Сушените плодове трябва да са покрити с течността, за да я абсорбират добре. Ако използвате по-силен алкохол, към него добавете плодов сок или вода, за да се разреди.

4. Сложете тестото във фурна на 20 градуса, за да втаса по-бързо

Единият вариант тестото да втаса по-бързо е фурната да се включи на 20 градуса - на ниска температура, и то да се остави вътре. Другият вариант, който Лора и Стоян използват, е да се сложи купата във фурна с включена лампа.

5. Използвайте бяло брашно за пухкав козунак

Брашното за козунак, е добра опция за приготвянето му. То е обогатено с витамин С. Бялото фино брашно също върши работа. Доста хора търсят пълнозърнести варианти. Могат да направят и микс, разбира се, но за да стане пухкав един козунак, трябва да има глутен.

6. Добавете или фермерски яйца, или такива от свободни кокошки
Продуктите за козунака трябва да са възможно най-качествени. Хубаво е да са от фермерския пазар или да са от свободно отглеждани кокошки. Вкусът и цветът им е много по-различен.

ТЯХНАТА РЕЦЕПТА

Козуначно руло* 

ПРОДУКТИ

800 г брашно за козунаци + още за разточване, 3 яйца размер L, 190 г захар, 200 мл прясно мляко, 160 г краве масло, 30 г жива мая, 1 щипка сол, 1 пакетче ванилия, 1 лимон, 50 мл ром, 220 г шипков мармалад, 1 яйце за намазване, орехи и захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтваряме маята в 50 мл хладка вода, добавяме 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставяме да шупне. В купа я смесваме с 300 г от брашното, солта и затопленото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме да втаса, докато удвои обема си. Измиваме лимона добре и настъргваме кората му. Разбиваме яйцата със захарта, корите от цитруса, ванилията и рома. Към втасалото тесто добавяме яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесваме меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Поставяме го в купа, покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втаса за около 2 часа. Когато е готово, го разделяме на две части и ги разточваме на две правоъгълни кори. Намазваме ги с мармалада, по желание поръсваме с натрошени орехи. Навиваме на рула, разрязваме ги на две по дължина, не съвсем до края. Сплитаме двете части на едно руло. Поставяме го в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме да втаса повторно. Загряваме фурната на 200 градуса с вентилатор. Намазваме рулото с разбито яйце. Поръсваме го със захар и орехи. Печем го 10 минути в много силно загрята фурна. Намаляваме на 180 градуса и печем до готовност - 30-40 минути.

* Рецептата е на Стоян и Лора от “Бон Апети” и е взета от сайта 24Kitchen.bg.