Пролетна агнешка чорба

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9764463 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“В сезона на агнешкото предлагам рецепта за вкусна агнешка чорба”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

300-400 г чисто месо от агнешки врат (може да използвате и остатъците от месо от великденската трапеза, вече изпечени и поизсъхнали)

3-4 картофа

2-3 моркова

1-2 домата

1 глава лук или няколко стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

4 с.л. олио

1 с.л. брашно

1/2 връзка магданоз

1 щипка ронена чубрица

няколко стръка пресен джоджен

червен пипер, черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Заливаме добре почистения и измит агнешки врат със студена вода и го слагаме да ври. Щом водата кипне, махаме пяната от бульона, осоляваме леко и добавяме нарязаните моркови.

Варим месото около 1 час и 30 мин на 4 степен на котлона. Изваждаме агнешкото, обезкостяваме го и го нарязваме на късчета. Връщаме го обратно в бульона, изчакваме да кипне, дърпаме тенджерата и слагаме тигана.

Изчакваме да се загрее и наливаме олиото. Добавяме нарязаните на дребно лук и чесън заедно с 1 к.ч. вода, за да се задушат за 5 мин. Разбъркваме и прибавяме брашното. Слагаме червения пипер, нарязаните домати и картофите, нарязани на кубчета. Поръсваме с чубрицата и наситнения джоджен и разбъркваме.

Наливаме с черпак малко от бульона, разбъркваме и изсипваме всичко обратно в чорбата. Пробваме на вкус и ако е необходимо, добавяме още малко гореща вода и сол. Варим още около 15 мин до готовност на картофите. Поднасяме чорбата, поръсена с накълцания магданоз.