Гергьовденска торта "Овца"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9768018 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“На Гергьовден честваме св. Георги Победоносец. Светецът воин е покровител на овчарите и техния добитък. Ето идея за тематична торта по повод празника”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

За 3 блата с диаметър 22 см:

2 яйца, 160 г захар, 200 мл прясно мляко, 150 мл олио, 160 г брашно, 45 г какао, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия на прах или няколко капки есенция

За крема:

400 г заквасена сметана, 200 г крема сирене, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 бурбонска ванилова захар, 100 г бял шоколад, пудра захар на вкус, сок от компот за сиропиране

За главата:

черен и бял шоколад, 1 ягода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта до получаването на пухкав крем. Прибавяме прясното мляко, олиото и ванилията. Отново разбиваме. Добавяме на части към яйчената смес брашното, пресято с бакпулвера, и какаото. Разбъркваме до получаване на еднородна смес.

Загряваме фурната на 180 градуса. Застиламе форма с падащо дъно с хартия за печене. Изсипваме 1/3 от сместа и печем на вентилатор около 15 минути. Изваждаме и освобождаваме от формата, без да отлепваме хартията. Изчакваме блатът да изстине заедно с нея. Отново застиламе формата с хартия за печене и изливаме количеството за втория блат. Печем 15 минути и оставяме да изстива извън формата. По същия начин процедираме с третия блат.

Разбъркваме сметаната с крема сиренето, кокосовите стърготини и ваниловата захар. На тънка струйка добавяме разтопения на водна баня бял шоколад. Ако е нужно, добавяме пудра захар. Сиропираме блатовете със сока от компот, намазваме ги с крема и ги слагаме един върху друг.

Шприцоваме останалия крем отгоре, имитирайки пухкаво руно. Върху хартия за печене оформяме главата, очите и копитата от разтопен черен и бял шоколад. Оставяме в хладилник да стегнат. Отлепяме ги и ги слагаме на тортата. За език слагаме резен ягода. Връщаме в хладилника да стегне.