Хачапури

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9770438 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Хачапури е грузинско национално тестено ястие, което може да се приготви с различна солена плънка”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

1 ч.ч. айрян

1/2 ч.л. сода

около 400 г

брашно

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар

150 г сирене

150 г кашкавал

50 г масло

2 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Замесваме меко тесто от брашното, 1 яйце, солта, захарта и айряна, в който сме разтворили содата. Оставаме го да си почине за около 15 мин.

Разделяме го на 4 еднакви по големина топки. Разточваме всяка, като в центъра поставяме от плънката, приготвена от яйце и настъргани на едро кашкавал и сирене.

Завиваме корите около плънката и получаваме нещо като “торбичка”, която затваряме добре и разточваме.

Готвим ги в сух тиган под капак, докато хачапурите се зачервят, обръщаме и след готовност намазваме обилно с масло и от двете страни.