Днес е Томина неделя, но блажени са тези, които без да видят, са повярвали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9776947 www.24chasa.bg

Втора Неделя след Пасха ­Томина.

Св. прор. Исаия.

Св. мчк Христофор.

Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец.

Събор на св. Новоселски мъченици.

Неделята след Великден е наречена на св. Тома Неверни - един от 12-те апостоли, който не повярвал във Възкресението. Затова Христос му се явил и позволил да сложи пръст в раните му.

Това е описано в "Евангелие от Йоан". На осмия ден Исус се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После те му казали: "Видяхме Господа". Той им отвърнал: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам". Тогава Христос се обърнал към него: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Томина неделя е последният ден от Светлата седмица. На много места има традиция жените повторно да боядисват яйца и да ги раздават за душите на покойните. 

На 9 май се почита св. прор. Исаия, син Амосов. Той бил родом от Йерусалим и произлизал от рода на юдейските царе. Заради необикновената божествена благодат бил удостоен да види Господ Саваот на небесния престол, обкръжен от шестокрили серафими, които славели неговото величие и му пеели хвалебна песен. Живял и пророкувал 700 години преди Христа. Предсказал рождението на Спасителя от Светата Дева Мария и кръстните му страдания.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава