Телешко по ориенталски

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9780962 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Анелия Терзиева ни предлага рецепта за телешко, приготвено по малко по-екзотичен начин.

ПРОДУКТИ 

За 2 порции:

1 патладжан

300 г сварено телешко или друго месо по избор

1 ч.ч. кисело мляко

1 с.л. сусамов тахан

сокът на 1/3 лимон

зехтин

сол, черен пипер,

кимион,червен

пипер, пресен

магданоз на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Надупчваме патладжана и го оставяме за няколко часа в подсолена вода. Подсушаваме го и го нарязваме на шайби, като не махаме кората. Запичаме го на грил тиган или във фурна. Овкусяваме с малко зехтин, сол, черен пипер и оставяме настрани. По желание може да добавим и чесън.

Използваме предварително сварено месо от телешки джолан. Може да го заменим с пилешко или свинско. Свареното месо накъсваме на сравнително едри парчета. Запържваме в малко мазнина, като заедно с месото добавяме в тигана червен пипер и кимион, за да отворят ароматите си. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Приготвяме соса, като към разбитото кисело мляко добавяме лимонов сок, сусамов тахан, сол и черен пипер. Поднасяме, като върху канапе от шайбите патладжан поставяме половината месо, а отгоре заливаме обилно със сос. Поръсваме с малко нарязан магданоз за свежест.