
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за телешко, приготвено по малко по-екзотичен начин.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
1 патладжан
300 г сварено телешко или друго месо по избор
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сусамов тахан
сокът на 1/3 лимон
зехтин
сол, черен пипер,
кимион,червен
пипер, пресен
магданоз на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Надупчваме патладжана и го оставяме за няколко часа в подсолена вода. Подсушаваме го и го нарязваме на шайби, като не махаме кората. Запичаме го на грил тиган или във фурна. Овкусяваме с малко зехтин, сол, черен пипер и оставяме настрани. По желание може да добавим и чесън.
Използваме предварително сварено месо от телешки джолан. Може да го заменим с пилешко или свинско. Свареното месо накъсваме на сравнително едри парчета. Запържваме в малко мазнина, като заедно с месото добавяме в тигана червен пипер и кимион, за да отворят ароматите си. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Приготвяме соса, като към разбитото кисело мляко добавяме лимонов сок, сусамов тахан, сол и черен пипер. Поднасяме, като върху канапе от шайбите патладжан поставяме половината месо, а отгоре заливаме обилно със сос. Поръсваме с малко нарязан магданоз за свежест.