Елда с гъби и коприва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9788421 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Изпращам ви чудесна и много вкусна пролетна рецепта с коприва, елда и кралски печурки на фурна”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

300 г светла елда, 200 г прясна коприва, 200 г кралски печурки, 200 г кашкавал, 1-2 стръка пресен лук, 1-2 стръка пресен чесън, 1 морков, натурални маслини, 250 мл зеленчуков бульон, 3 с.л. олио, прясна мента и мащерка, черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме копривата, измиваме я под течаща вода и я нарязваме на дребно. Измиваме и отцеждаме елдата. Слагаме я в дълбока тавичка и към нея добавяме копривата и почистените и нарязани гъби.

Прибавяме ситно нарязания лук и чесън и настъргания морков. Заливаме с бульона, добавяме олиото, черния пипер и солта. Подправяме с малко наситнена мента и мащерка.

Печем в загрята на 200 градуса фурна около 30 минути. Малко преди да е готово, покриваме ястието с тънки парчета кашкавал и допичаме до образуването на златиста коричка. Поднасяме го, докато е още топло, гарнирано с маслини и поръсено с наситнена мента.