Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни предлага рецепта за ефектна и вкусна салата, която ще се хареса на цялото семейство.
ПРОДУКТИ
400 мл кисело мляко
1 пакет желатин
1 връзка репички - около 7-8 броя
около 1/2 ч.ч. царевица от консерва
сол на вкус
1 скилидка чесън
съвсем малко олио или зехтин
бамбукови пръчки - по желание, тъй като не на всеки вкус допадат
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме и измиваме репичките. Нарязваме ги на много тънки колелца или на малки парченца. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, като преди това е добре да го разбием на ръка или с миксер. Към него добавяме репичките, царевицата, бамбуковите пръчки - по желание, чесъна, настърган на ситно, съвсем малко олио или зехтин и сол на вкус. Ако обичате черен пипер, прибавят малко и от него. Пресен копър също - ако обичате.
Разтваряме желатина в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне. На водна баня или за много кратко в микровълнова печка го разтопяваме. Прибавяме го към млечната смес и разбъркваме внимателно.
Разпределяме сместа в малки купички или форми за мъфини, покрити с фолио за печене. Оставяме в хладилника за няколко часа, за да стегне.
Изваждаме ги от него непосредствено преди сервиране. Внимателно обръщаме формичките върху чиниите, в които ще поднасяме. Отстрани наслагваме нарязан на дребно пресен магданоз.