Желирана салата с бамбукови пръчици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9791345 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Виолета Василева ни предлага рецепта за ефектна и вкусна салата, която ще се хареса на цялото семейство.

ПРОДУКТИ 

400 мл кисело мляко

1 пакет желатин

1 връзка репички - около 7-8 броя

около 1/2 ч.ч. царевица от консерва

сол на вкус

1 скилидка чесън

съвсем малко олио или зехтин

бамбукови пръчки - по желание, тъй като не на всеки вкус допадат

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Почистваме и измиваме репичките. Нарязваме ги на много тънки колелца или на малки парченца. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, като преди това е добре да го разбием на ръка или с миксер. Към него добавяме репичките, царевицата, бамбуковите пръчки - по желание, чесъна, настърган на ситно, съвсем малко олио или зехтин и сол на вкус. Ако обичате черен пипер, прибавят малко и от него. Пресен копър също - ако обичате.

Разтваряме желатина в 100 мл студена вода и оставяме да набъбне. На водна баня или за много кратко в микровълнова печка го разтопяваме. Прибавяме го към млечната смес и разбъркваме внимателно.

Разпределяме сместа в малки купички или форми за мъфини, покрити с фолио за печене. Оставяме в хладилника за няколко часа, за да стегне.

Изваждаме ги от него непосредствено преди сервиране. Внимателно обръщаме формичките върху чиниите, в които ще поднасяме. Отстрани наслагваме нарязан на дребно пресен магданоз.