Възстановиха преминаването през "Капитан Петко войвода" и "Орменион"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9795286 www.24chasa.bg
ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион

От 20 часа на 14.05.2021г. започна пропускането на всички видове превозни средства през ГКПП „Капитан Петко войвода“ – ГКПП „Орменион“, съобщиха от "Гранична полиция".

На ГКПП „Кулата“/“Промахон“ и ГКПП „Орменион“ българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от оторизирана медицинска служба, да съдържа данни за датите на поставяне на ваксините и вида им.

Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

На ГКПП „Промахон“ и ГКПП „Орменион“ представители на гръцките медицински власти избирателно извършват бързи тестове на влизащи в Гърция. Пропускането на леки автомобили, автобуси и камиони на тези два пункта ще се извършва през цялото денонощие.

През ГКПП „Маказа/“Нимфея“ за влизане в Гърция ще бъдат допускани само водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари. За излизане от Гърция към момента няма ограничения за преминаващите автомобили. Остава забраната, въведена от гръцките полицейски органи, за преминаване през пункта от 23 до 7 часа.

На ГКПП „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП "Илинден", гръцките власти ще пропускат от 7 до 23 часа само товарни автомобили с един или двама водачи.

Всички влизащи в Гърция трябва да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

Настоящите мерки ще важат до 24.05.2021г.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.