Телешки стек с пепър сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9798224 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Димитър Димитров ни изпраща рецепта за крехко телешко, приготвено със сос.

ПРОДУКТИ

500 г телешки стек

За соса:

3 скилидки чесън

1 връзка шалот

30 г краве масло

3 с.л. зехтин

1 ч.л. смлян черен пипер

2 с.л. коняк

1 кубче телешки бульон

200 мл готварска сметана

сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме месото, подправено само със сол, до готовността му. Правим соса по следния начин. В двата вида мазнина слагаме ситно нарязания шалот и пържим 2-3 минути, като бъркаме непрекъснато.

Добавяме чесъна, а след това и черния пипер. Разбъркваме добре, наливаме коняка и фламбираме. След като изгори алкохолът, добавяме бульона и сметаната, кипваме и оставяме да къкри на средно силен огън 12-15 минути, докато сместа остане наполовина.

Поставяме месото в тигана, поливаме го с няколко лъжици от соса и оставяме за 2-3 минути да се затопли. Поднасяме стека топъл.