Спаначено руло с боровинки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9820542 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам ви рецепта за свежо зелено спаначено руло с крема сирене и боровинки”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

За блата:

6 яйца

100 г спанак

4 с.л. кристална захар

5 с.л. брашно

1 щипка сода бикарбонат

За крема:

200 г крема сирене

60 г заквасена сметана

3 с.л. пудра захар

1 с.л. бял течен шоколад

125 г боровинки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Бланшираме спанака за 2-3 минути в гореща вода. Пресяваме брашното със содата. Разделяме белтъците от жълтъците. Блендираме вторите с добре изцедения спанак до получаването на зелено пюре.

Разбиваме белтъците с кристалната захар на сняг. Към зеленото пюре добавяме по малко от брашното и белтъците, като разбъркваме внимателно с шпатула отдолу нагоре. Отново добавяме от брашното и белтъците и разбъркваме до привършването им.

Изсипваме сместа в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене, която отгоре е леко намазнена. Заравняваме и печем в загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути. Още топлия блат завиваме на руло заедно с хартията и оставяме да изстине. Разбъркваме заквасената сметана с пудрата захар, течния бял шоколад и крема сиренето.

Развиваме блата, отделяме го от хартията и заравняваме страните с нож, като запазваме изрезките. Намазваме блата с 2/3 от крема, разпределяме боровинките и навиваме на руло. С останалия крем намазваме отгоре и го украсяваме с трохи от изрезките. Оставяме 1 нощ в хладилник.