Торта "Къртичина"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9883826 www.24chasa.bg

Приготвена с ягоди, маскарпоне и шоколад

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

"Интересна на вид, лека и нежна торта в подходящ за сезона вариант със спанак и ягоди", пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

За форма с диаметър 20 см:

4 яйца, 200 г захар, 120 г спанак, 100 г масло, 180 г брашно, 8 г бакпулвер

За сиропа:

30 мл вода, 20 г мед

За крема:

200 г маскарпоне, 200 г заквасена сметана, 100 г кондензирано мляко, 40 г бял шоколад, 80 г черен шоколад

едри ягоди

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиваме с блендер жълтъците със спанака, две лъжици от захарта и разтопеното масло. В отделен съд разбиваме на сняг белтъците с останалата захар. Към спаначената смес, внимателно разбърквайки със шпатула, добавяме по малко от белтъците и пресятото с бакпулвера брашно до привършването им.

Изсипваме сместа в застланата с пхартия за печене форма. Печем в загрята фурна на 180 градуса, като проверяваме готовността с клечка. Изстиналия блат издълбаваме в средата, оставяйки отстрани малък борд. Отделената част от блата правим на трохи.

Сиропираме с водата, в която сме разтворили меда. Смесваме заквасената сметана с маскарпонето и за кратко разбиваме с миксер. Добавяме кондензираното мляко и разтопения на водна баня бял шоколад. Разбиваме отново. С малко от крема намазваме вътрешността на блата и отделяме още малко бял крем за отгоре.

Редим една до друга ягодите с връхчетата нагоре. Към останалия крем добавяме накълцания на ситни парченца черен шоколад. С него покриваме тортата, като го оформяме във вид на купол. Покриваме с останалия бял крем и трохите от отделения блат. Оставяме в хладилник за 1 нощ.