Приготвена с ягоди, маскарпоне и шоколад
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"Интересна на вид, лека и нежна торта в подходящ за сезона вариант със спанак и ягоди", пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За форма с диаметър 20 см:
4 яйца, 200 г захар, 120 г спанак, 100 г масло, 180 г брашно, 8 г бакпулвер
За сиропа:
30 мл вода, 20 г мед
За крема:
200 г маскарпоне, 200 г заквасена сметана, 100 г кондензирано мляко, 40 г бял шоколад, 80 г черен шоколад
едри ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме с блендер жълтъците със спанака, две лъжици от захарта и разтопеното масло. В отделен съд разбиваме на сняг белтъците с останалата захар. Към спаначената смес, внимателно разбърквайки със шпатула, добавяме по малко от белтъците и пресятото с бакпулвера брашно до привършването им.
Изсипваме сместа в застланата с пхартия за печене форма. Печем в загрята фурна на 180 градуса, като проверяваме готовността с клечка. Изстиналия блат издълбаваме в средата, оставяйки отстрани малък борд. Отделената част от блата правим на трохи.
Сиропираме с водата, в която сме разтворили меда. Смесваме заквасената сметана с маскарпонето и за кратко разбиваме с миксер. Добавяме кондензираното мляко и разтопения на водна баня бял шоколад. Разбиваме отново. С малко от крема намазваме вътрешността на блата и отделяме още малко бял крем за отгоре.
Редим една до друга ягодите с връхчетата нагоре. Към останалия крем добавяме накълцания на ситни парченца черен шоколад. С него покриваме тортата, като го оформяме във вид на купол. Покриваме с останалия бял крем и трохите от отделения блат. Оставяме в хладилник за 1 нощ.