Турско кюнефе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9895142 www.24chasa.bg

Приготвено с  шамфъстък и течна сметана

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Това е рецептата за оригиналния турски десерт, който се приготвя от сиропиран кадаиф с гарнировка”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ

За 4 порции:

200 г суров

турски кадаиф

40 г краве масло

40 г течна сметана

40 г шамфъстък

За сиропа:

1 к.ч. захар

1 к.ч. вода

1 ч.л. сок от лимон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме сиропа от посочените продукти и го оставяме да се охлади напълно. Разбиваме сметаната с помощта на миксер.

Поставяме върху всяка порция кадаиф по 10 г масло. Печем ги в загрята на 180° фурна до получаване на приятен загар.

Заливаме горещия кадаиф със студения сироп. Оставяме го за поне 2 часа да се сиропира напълно. Отгоре гарнираме с натрошен шамфъстък и топка сметана.

Оставяме готовото кюнефе в хладилник. Поднасяме го студено.