
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за вкусно лятно зеленчуково ястие с пиле и ориз, подходящо за Петровден - 29 юни”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
500 г пилешки гърди
2 ч.ч. пилешки
бульон
500 г тиквички
500 г патладжани
1 ч.ч. ориз
2-3 домата
1-2 моркова
2 глави лук
4 скилидки чесън
олио, магданоз,
черен пипер и сол
на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Осоляваме нарязаните на парчета тиквички и патладжани и ги оставяме да се отцедят. По желание може да запечем патладжаните в чушкопек или на котлона и да ги обелим.
Нарязваме пилешкото на парчета. Задушаваме го в малко олио заедно със ситно нарязаните лук и чесън, докато месото промени цвета си, а лукът омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета тиквички и патладжани и морковите – на кръгчета. Щом зеленчуците омекнат, добавяме ориза и разбъркваме, докато зърната му станат прозрачни.
Доливаме постепенно бульона със ситно нарязаните домати и разбъркваме, докато оризът поеме целия бульон. Подправяме с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Леко запичаме във фурна и поднасяме ястието топло.