Патладжани и тиквички с пилешко и ориз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/9934152 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Изпращам рецепта за вкусно лятно зеленчуково ястие с пиле и ориз, подходящо за Петровден - 29 юни”, пише ни Румен Петров.

ПРОДУКТИ 

500 г пилешки гърди

2 ч.ч. пилешки

бульон

500 г тиквички

500 г патладжани

1 ч.ч. ориз

2-3 домата

1-2 моркова

2 глави лук

4 скилидки чесън

олио, магданоз,

черен пипер и сол

на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Осоляваме нарязаните на парчета тиквички и патладжани и ги оставяме да се отцедят. По желание може да запечем патладжаните в чушкопек или на котлона и да ги обелим.

Нарязваме пилешкото на парчета. Задушаваме го в малко олио заедно със ситно нарязаните лук и чесън, докато месото промени цвета си, а лукът омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета тиквички и патладжани и морковите – на кръгчета. Щом зеленчуците омекнат, добавяме ориза и разбъркваме, докато зърната му станат прозрачни.

Доливаме постепенно бульона със ситно нарязаните домати и разбъркваме, докато оризът поеме целия бульон. Подправяме с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Леко запичаме във фурна и поднасяме ястието топло.