
Един ритуал става все по-модерен за младите майки. Непознато у нас допреди десетина година, разчупването на погача за 40-те дни на бебето се прави вече почти задължително.
Това е и първата светска изява на новороденото, затова се приема за неговото въвеждане в обществото.
40-ият ден не е случайно избран за ритуала. Дотогава не е хубаво много хора да се въртят около бебето. А според традициите до този ден родилката се смята за “нечиста” и в миналото е ходила на църква за пречистване. Самият ритуал обаче няма нищо общо с църквата, а по-скоро с фолклора, затова и няма строги правила за провеждането му. (Какво се прави в храма за 40-ия ден на бебето, виж долу.)
Около бебето се събират само жени - роднини и приятелки на семейството. Това са т. нар. орисници - добрите феи, които като в приказките трябва да пожелаят само хубави неща на бебето.
Достъпът за мъже е строго забранен, дори за таткото - пуснете го в гарнизонка.
На трапезата се слагат основно сладки неща, за да е такъв животът на бебето. Задължително трябва да има купичка с мед, както и орехи, за да е отракано мъничето. Хубаво е и питиетата да са сладки.
Приготвя се ритуална погача, която също трябва да е с повечко захар. Хубаво е да бъде приготвена лично от майката, но ако тя не може, тогава да я замеси близка приятелка. Важно е обаче тя да е с живи родители.
Самият ритуал представлява разчупване на погача. Това се прави над главите на майката и бебето, за да бъдат сити в живота си. Майката гушва бебето и сяда на стол. Около тях се събират орисниците, две от които разчупват върху кърпа над главата им питката. Това трябва да направят млади жени, също с живи родители.
Не забравяйте да погледнете какво парченце от питката ще падне първо в кърпата - ако е коричка, следващото бебе в семейството ще е момче. Ако е среда - значи ще е момиче.
В кърпата се слага парче от питката, а орисниците добавят монети, за да живее бебето в изобилие. Връзва се, като възелът не трябва да е много стегнат, за да не е скъперник орисаният, нито много хлабав, за да не изтичат парите през пръстите му. Кърпата се слага на най-високото място в къщата. Според някои - за да стигне детето високо, според други - за да има високи цели. В различните краища на страната има различни практики докога стои - някои я оставят до следващия голям празник, други просто си наричат някой ден.
С второто парче от погачата, натопено в мед, се намазват леко устните на бебето и се дава на майката. След това всяка от орисниците трябва да хапне от питката.
Когато си тръгват от партито, гостите трябва да си измият ръцете, за да не остава храна по тях - нищо не се изнася от дома, за да е прибрано детето и да не му бяга късметът. В някои градове на сбогуване всяка от дамите оставя до леглото конец от дрехите си, за да не му открадне съня и то да спи спокойно.
В крайна сметка няма голямо значение доколко точно ще спазите ритуала. Важното е да се направи за здравето и сладкото бъдеще на детето ви.
ЦЪРКВАТА
Църквата е определила на 40-ия ден от раждането майката и бебето да отидат в храма като символично представяне на Господа. Там на майката се прочита така наречената, “очистителна молитва”, след която тя вече може да се причестява.
Заедно с това свещеникът благославя и бебето и му прочита молитва за “въцърковяване”.
Този обред не е Кръщение, а само представяне на детето. Кръщението на детето може да стане както преди 40-ия ден, така и по-късно, няма установена възраст.
Няма канон за даровете
Ако продавачка в магазин ви посъветва, че за този ритуал се купуват три подаръка, не й вярвайте! Няма правила, по които да се избират даровете за бебето.
Препоръчително е да вземете не играчки, тъй като на 40 дни бебето няма да има големи претенции, а по-практични неща, с които да зарадвате майката - дрешки и аксесоари. Хубаво е дори да се консултирате с нея предварително. Ако не знаете точните размери, вземете дрешки за 6-ия месец, така със сигурност бебето ще ги носи.
Според някои древни предания орисниците трябва да носят освен даровете и метла (за да изметат с нея всички зли сили) и сито (за да пресеят всичко лошо).
Питката трябва да е сладка
РЕЦЕПТА
Продукти
1 кубче мая
1 пакет брашно
4 яйца - отделя се жълтъкът от едното за намазване
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче краве масло
4 с. л. захар
Приготвяне
Маята се натрошава в супниче и се размива до гладка каша с топла вода. Добавят се 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно и се разбърква добре. Слага се на котлона на водна баня за 5 минути, докато набъбне.
Яйцата и киселото мляко, които трябва да са със стайна температура, се разбъркват добре с половината от разтопеното масло. Към тях се прибавя маята и се бърка добре. Добавят се 3 с. л. захар.
Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа до получаване на средно твърдо тесто. Омесва се и се поставя в поръсена с брашно купа, за да постои на топло около 1 час. След това се разрязва на 2 и се разточват кори. Първата се намазва с половината от останалото разтопено масло. Върху нея се слага втората кора и отново се намазва с остатъка от маслото. Навиват се на руло, което се реже на 8 парчета.
Парчетата се подреждат в тава, предварително намазана с олио и брашно (най-подходящо е дъното на електрическа тенджера). Оставя се да втаса до двойно увеличаване на обема. Питката се намазва с жълтъка и се пече на 200 градуса. Първоначално се слага по-ниско във фурната, а когато отстрани стане леко червена, се качва по средата.