
Дали да платим 2 лева за килограм пресни картофки (доскоро цената им беше 4-5), или да минем само с едно скромно левче?
Дали да пуснем да се задушават в масло едни такива дребнички бели грудки почти без люспи, или в името на икономията да вземем по-едрите, които приличат на картофи акселерати - нито млади, нито стари? Те имат видимо по-груба “кожа” и често са покрити със ситен черен прах. Едните са български, а другите са пътували дълго, за да попаднат на нашата трапеза - внос са от Египет. И са почти наполовина по-евтини от нашенските...
Според кулинари може да ги изпържите с успех, да ги поднесете пълнени, да ги сготвите по селски, но не стават за най-вкусния начин да се сервират пролетните картофи - задушени или запечени, с масло или зехтин, копър и малко чесън.
"Египетските картофи, които от 4-5 години все по-често се намират на нашия пазар, защото запълват ниша, незадоволена от българските производители, пътуват около седмица с фериботи и кораби - каза Андрей Андреев - търговец и зам.-председател на Сдружението на търговците на едро при "Слатина Булгарплод" ЕАД. - Те са в чували от по 20 кг и се съхраняват в торф. Той им осигурява нужната влага. Добре е, щом се купят, да се държат на тъмно и хладно място, за да не станат зелени - тогава могат да предизвикат хранителни проблеми. Стигат до пристанището в Солун и оттам се превозват с тирове. У нас влизат средно по 5 тира на седмица. На месец продаваме почти 100 тона, но тук не слагаме количествата, които минават и през Пловдивската борса. Аз лично не намирам особена разлика между нашите и египетските картофи. Българските са обелени и измити, но пък са на двойна цена. Доставят се в много малки количества. Египетските са на границата между младите и старите. Цените им на едро са 60-65 ст., а на нашите - 1,50 лв.
Когато няма откъде - от Египет поръчваме и лук, и стар боб. Малки количества пресни картофи идват от Кипър. За старите разчитаме на Германия."
"Когато продаваме египетски картофи, първо ги слагаме в щайги и ги изтръскваме от торфа.
Въпреки това пак остават доста ситни частици по тях. Клиенти казват, че са идеални за пържене. За задушаване обаче предпочитат българските, макар и по-скъпи. Дребните се харчат най-много въпреки цената от 2 лв. за килограм", казва продавачка на пазара в кв. Симеоново.
Само допреди 5 години основен вносител на пресни картофи у нас е била Турция, но сега Египет уверено я измества, защото има и преференции от Европейския съюз. Основният сезон за износ е октомври-март. В страната на фараоните са заложили 60% увеличение на производството за следващите 10 г., а най-големият потребител на тяхната продукция е Великобритания. Разликата между това, което се предлага на местните пазари, и картофите за износ, е като между Земята и Луната, казват експерти. За местна употреба остава най-ниското качество. Голямата криза е била през 90-те години на ХХ в. заради болестта "кафяво гниене", която превръща картофа в слуз. Но в Египет бързо рекултивират площите и разработват чисти земи, защото разчитат изключително много на картофения износ.
СЪВЕТИ
Пресните картофки се сипват в голяма кутия с капак, добавят се 2 с.л. сол (има варианти това да е морска сол) и вода, колкото да покрие картофките. Кутията се затваря и се раздрусва хубаво. След това картофките се измиват с четка/гъба и се отстраняват само по-грубите люспички. Може да се подсушат с кухненско руло.
За да не почернеят ръцете, някои домакини ги "изтриват" с грапава гъбичка под течаща вода или ги стържат с нож, ползвайки ръкавици за еднократна употреба. Други прилагат телче за чинии или просто ги измиват хубаво и не ги почистват от кожичката.
Ако картофите поседят 10-15 мин във вода, след това кожичката им се сваля много лесно. Друг съвет - да се потопят за 10-ина сек във вряща вода.
Картофът се смята за незаменим хранителен продукт. С неговия сок отдавна са лекували язви на стомаха и дванадесетопръстника, а съдържанието на калий определя неговото диуретично свойство и прави картофа необходим във всекидневното меню на болните със заболявания на сърцето и бъбреците.
Картофената скорбяла се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. Свареният картоф не е противопоказен дори при тежки форми на натравяния.
АРАБСКА КАРТОФЕНА САЛАТА
Продукти за 4-6 порции:
5 големи картофа, сварени, обелени и нарязани на малки кубчета
2 сварени яйца, обелени и нарязани
1/2 ч.ч. ситно нарязан зелен лук
1/2 ч.ч. ситно нарязан магданоз
2 с. л. ситно нарязана прясна мента
2 скилидки чесън
лимонов сок, зехтин, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне:
Поставете в голяма купа за салата картофите, яйцата, лука, магданоза, ментата и зехтина.
В отделна купа направете кашичка от чесъна, счукан със сол, и лимонов сок.
Залейте картофите с пикантната смес и внимателно размесете. Сервирайте охладени. Салатата е перфектна за барбекю и пикник- различна е от стандартната с майонеза.