Вкусни и здравословни, но пресни на пазара само за няколко седмици. Нашенските ягоди узряха и от едната гордост ни се ще да са по-вкусни от вносните. Но как да ги разпознаваме кои са по-вкусни? Как и по-необичайно да ги приготвим, освен баналното поръсване със захар? Но да караме поред.
Изявена витаминна бомба, но с изключително малко калории, ягодата има много фенове. Този плод е само за няколко седмици на пазара и не е за изпускане. Толкова високо съдържание на витамин С колкото ягодите има само черният касис. Четири-пет ягодки покриват дневните нужди от около 100 милиграма витамин С на човек. Освен това месестата част съдържа и други витамини. Точиците върху ягодите са богати на баластни вещества.
Ранните ягоди, които излизат на пазара преди родните, обикновено са от Северна Африка, Турция или Испания. За тях се ширят мнения, че се обработват с пестициди предварително, за да издържат дългия експортен път. Съветът ни е да изберете родното, тъй като най-полезен е плодът, расал при родния климат. По възможност гледайте ягодите да са от района на Берковица, където въздушната влага е най-добра за виреенето им. У нас се гледат над 20 сорта. Различният вкус идва от почвата, климата, момента на зреене.
За всички важат някои правила при покупката. Плодът е твърде чувствителен и трябвада се превозва на къси разстояния, за да се запази свежестта им. Тя се познава не само по вида, а и по аромата. Пресните ягоди ухаят.
Листата им трябва да са яркозелени и свежи. Ако са поувехнали, не купувайте. Не е задължително ягодите да са твърди, меките понякога също са вкусни. Това зависи от сорта и начина на съхранение. Обикновено големите количества се транспортират в хладилни камиони и след това се предлагат в хладилни витрини. Това е най-сигурният начин да се запазят свежи.
Ягодите са вкусни без никакви добавки, но пък са страхотен материал за десерти, основни ястия и салати. Представете си само полети с малко пресен портокалов сок и листенца босилек? Сладко-горчиво, но направо се топи в устата. Става лесно - те се измиват, изцеждаме сока от 1-2 портокала и го затопляме с пудра захар, докато кипне. После изстудяваме. Добавяме пресен босилек и разбиваме с миксера до сос, с който заливаме ягодите.
Те могат да се сервират и леко запържени към скариди. Скаридите се обелват, почистват и запичат, след това от черупките с коняк и извара се сварява сос. Отделно ягодите се запържват съвсем леко, почти без мазнина. Подреждат се в средата на чинията, около тях нареждаме скаридите и заливаме със соса.
Ягодите са вкусни и с агнешко филе и тиквени семки. Филенцата се запържват без лук. В друг тиган задушаваме ягодите с малко олио и после сервираме с месото и салата от глухарчета и тиквени семки.
При покупката следвате съветите:
- Гледайте дали са равномерно червени, лъскави и зрели. Имайте предвид, че ягодата не зрее допълнително след беритбата.
- Друг белег за свежест е късата и зелена дръжка, зелени листа без бели върхове.
- Няма по-добър гарант от самия производител. Най-добре е, да купувате директно от него.
- Най-подходящо е да се берат рано сутрин при сухо време. Мокрите ягоди имат по-слаб аромат и издържат по-кратко.
- 4Задължително да се берат с листенца и дръжка. По този начин сокът не може да изтече.
- Берат се само узрели плодове. Те се познават по бяло-жълтеникавия ръб.
- Не купувайте опаковани ягоди. Под фолио може вече да са се развалили.
- Съхранявайте ги в незатворен съд в хладилник.
- Мийте ги точно преди ядене, иначе се губи ароматът.
НИКОЛАЙ МОСКОВ