
Лъжица със замах за жена със замах. Така Лидия Шулева описва любимата си дървена лъжица. И с усмивка признава, че в нейните ръце една подобна невинна лъжица за готвене може да се превърне в страшно оръжие.
Не е това причината обаче зам.-шефката на БНД, която е известна сред колеги и приятели като голяма кулинарка, да готви само с дървени лъжици. Просто цял живот е използвала само такива. Има у дома всякакви видове - плоска, леко вдлъбната, по-дълбока, като сито...
Най-любимата й е леко извита, правена от прочутите троянски майстори. Купила си я по време на предизборна обиколка в Орешака преди няколко години и оттогава тя е най-добрата й приятелка в кухнята.
От Троян си купила и специален комплект дървени лъжици за сервиране. Разбъркването на яденето с такава лъжица създава особено усещане, изключително е приятно, споделя Шулева.
Тя толкова обича дървените лъжици, че си носи такива и от чужбина. Но не да красят стената като сувенири, а подходящи за истинско готвене. Последната й е от Бирма.
Също толкова пристрастна е и към гърнетата и гювечите, в които най-често приготвя ястията си. В кухнята й са “строени” десетки такива - от малко гювече през гърне за двама та до гърне за 10 и огромен гювеч. Повечето купувани пак са от Троянско.
В глинени съдове яденето става най-вкусно, отсича майсторката. Още повече че сред предпочитаните от нея манджи са от най-обикновен гювеч до капама, чулек (телешки джолан, приготвен по специален начин). И как иначе, след като Шулева е от Велинград, а кухнята там е подобна на тази в Банско и Разлог.
Макар да е вечно улисана по партийни и парламентарни дела, депутатката много обича да готви. Всекидневното въртене край печката не й е особено присъщо, но много се старае, когато посреща приятели на гости.
Обича да експериментира. Никога не готви по установена рецепта, дори често сама си измисля такива. Понякога готви и “по картинка” - разбира какво да сложи само по външния вид на яденето.
Дори и да е готвила нещо веднъж, никога не успява да го повтори абсолютно същото.
Децата й пък често я упрекват, че ги ползва за опитни зайчета, като експериментира вкусовете на ястията си върху тях. Но пък никога не са станали от масата гладни, смее се Шулева. Дори има куража да експериментира с гости. Често пъти е готвила нещо за първи път за приятели и с радост признава, че досега издънка няма.
“Имам усет към готвене. Знам какво да сложа и как да го направя. Идват ми различни идеи как да направя едно ядене вкусно и то се получава”, разказва тя. Може би защото спазва най-важния съвет, който е получавала за въртенето около печката. “Майка ми казваше: Каквото и да правиш, винаги трябва да бръкнеш в малкия си джоб и да добавиш една щипка мерак, с която да поръсиш - иначе манджата не става”, разкрива Шулева.
Най-често готви с телешко месо, защото не е тлъсто и няма толкова холестерол като свинското, а и е много вкусно за разлика от пилешкото. Майсторлъкът на телешкото е да го направиш много крехко, да не се усеща.
Използва всякакви подправки. Има си един шкаф, който нарича “вълшебен” и в който събира подправки от всички краища на света.
И намира приложение за всяка от тях независимо колко екзотична е. Купила си е дори истински шафран, за да готви с него испанска паеля. Най обича тази с морски дарове и вече е голям спец по приготвянето й.
Торти и сладки не прави. Като по-млада обичах да майсторя дребни сладкиши, сладки и соленки, но не и торти. Вече нищо не правя, не ми идва музата за такива неща, признава тя. Затова си е измислила бърз и лесен десерт за гости - шоколадово фондю с ягоди.
Специално за читателите на “24 часа” Лидия Шулева разкри тайната на един от специалитетите си. Телешкото в тиква е една оригинална рецепта с отличен вкус и ефектен вид. А и се приготвя лесно, макар печенето да отнема време.
ЛЮБИМАТА РЕЦЕПТА
Продукти:
1 средно голяма кръгла тиква
телешко месо (крехко, най-добре от плешка) - около 150-200 г на човек
парченца печурки
1 настърган домат
стрити сухи манатарки за вкус
Кубчета целина
1 глава лук, нарязана на ситно
4-5 скилидки чесън
черен пипер, зеленчуков микс, риган, кимион, майорана
малко масло
червено вино
Приготвяне:
Ястието се прави на 2 етапа.
1. Телешкото месо се слага в гърне, добавят се всички продукти и подправките и се заливат с виното - колкото да ги покрие. Гърнето се захлупва и се пъха в предварително загрятата фурна. Пече се около час и половина на 250 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса и ястието се пече още 1 час.
2. Тиквата се измива хубаво и отгоре се отрязва капаче. През отвора се изчистват семките (издълбават се с лъжица).
В готовото тиквено “гърне” се изсипва телешкото. Захлупва се тиквата с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното. Слага се в загрята на силно фурна и се пече така, докато позаври, след което температурата се намаля на 180 градуса и за около час и половина се изпича.
Накрая се прибавя пресен магданоз.
Като ганитура върви картофено пюре или варен ориз - смесен бял и черен, сварен с масло и подправки, с кедрови ядки към него.
Съвети:
Към това ядене вървят купажни вина, мерло, кларет, широка мелнишка лоза, мавруд.
Ястието може да се направи и като гювеч с пълнеж от повече зеленчуци.