Какво показват ноктите за нашето здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10009222 www.24chasa.bg
Източник: depositphotos.com

Независимо дали се доверяваме на професионалист или полагаме сами грижа за маникюра си, е необходимо да обръщаме подобаващо внимание и на състоянието на ноктите. Дори и дребни, признаците като често изсушаване на кутикулата, лесно цепене или пожълтяване могат да подсказват за проблем или недостиг на хранителни вещества в организма. Вижте какво показва външният вид на вашите нокти.

Бели петна: Смята се, че белите петна по нокътната плочка са знак за липса на калций, но те могат да се появят и вследствие на лек удар. Обичайно те просто израстват с нокътя и не е необходимо да бъдат третирани по някакъв начин.

Пожълтяване: То се случва естествено с напредването на възрастта. Но доста често се дължи на лакове за нокти или употребата на акрил. Дори при приложение на гел лакове е важно да използвате основа, за да създадете физическа бариера между нокътната плочка и цвета.

Сухи, напукани или чупливи нокти: Причините могат да бъдат различни и проблемът е много обичаен. Меките и чупливи нокти се дължат на изсушаване на нокътната плочка след плуване, прекалено използване на лакочистител, миене на съдове без ръкавици или районът, в който живеете е с ниска влажност. Други опции включват често излагане на почистващи препарати или напредване на възрастта. Все пак, ако чупливите нокти са постоянен проблем за вас, е добре да се консултирате с лекар - понякога причината се крие в хипотиреодизъм, при който щитовидната жлеза работи твърде бавно. 

За да подобрите състоянието на сухите и напукани нокти, нанасяйте често дълбоко хидратиращ лосион или крем - както кожата, така и ноктите имат силно абсорбиращи свойства. Допълнителният прием на биотин също е добра идея, като едновременно с това ще подобрите и здравината на косата си. 

Хоризонтално оребряване: Обикновено това е резултат от травма на нокътната плочка. Но ако наблюдавате оребряване на повече от един нокът, причината може да бъде и дадено заболяване. Каква е връзката помежду им? Когато тялото работи извънредно, за да се бори с определен проблем, запазва енергията за по-важните механизми. То буквално показва, че има по-важна задача от това да се грижи за ноктите ви. Понякога хоризонталните линии могат да се появят и вследствие на употребата на медикаменти.