Проучване: Червените и преработените меса повишават риска от сърдечни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10020550 www.24chasa.bg

Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, съобщи БТА, позовавайки се на изданието "МедикълЕкспрес", което цитира мащабно британско проучване.

Изследването на специалисти от Оксфордския университет е обхванало над 1,4 млн. души, наблюдавани 30 години. Всеки от участниците е попълвал въпросник за хранителните си навици, след което е било проследено здравословното му състояние.

Заключенията от анализите показват, че консумацията на 50 г на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%. Потреблението на 50 г дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска от подобно заболяване с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между консумацията на пиле или пуйка и развитието на коронарна болест на сърцето.

Причините за това може да са високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.

Холестеролът и високото кръвно налягане са рискови фактори за развитието на коронарна болест на сърцето.

Резултатите от мащабното изследване са публикувани в изданието "Критикъл ривюс ин фуд сайънс енд нютришън". ,