Още 23 милиона турци трябва да се ваксинират, за да се пресече епидемията, смята здравният министър

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10020566 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Турският министър Фахреттин Коджа съобщи, че от началото на месец юли досега новозаразените и смъртните случаи на КОВИД-19 са се увеличили 3 пъти - за миналото денонощие бяха отчетени бяха 12 381 случаи и 58 жертви, предадеНахиде Дениз, специално за БТА..

Епидемиологът Махмут Джейлан обаче посочи пред медиите, че случаите от последния месец са най-малко 100 хиляди.

"Деветдневната ваканция за Курбан байрам, през която хората се спуснаха към курортите, напливът в транспортните средства, хотелите и заведенията на хора, които не са ваксинирани или са ваксинирани само с една доза, доведе до пореден пик на епидемията. Въпреки че се предполагаше, че това ще се случи, както стана миналата година, не се взеха мерки, за да се предотврати. Вероятно както миналата година и сега властите ще се опитат да скрият числата и мащабите", заяви специалистът.

Турски епидемиолози твърдят, че става дума за прояви на четвъртата вълна на коронавируса. След Истанбул случаи на варианта Делта са били засечени в още 16 области на страната.

Според здравният министър Коджа още най-малко 23 млн. души в Турция трябва да бъдат ваксинирани, за да се пресече епидемията. По думите му причината за новото разгаряне на пандемията е рахлабването и неспазването на епидемичните мерки срещу коронавируса.

Професор д-р Исмаил Балък от специализирания научен съвет за борба с коронавируса към президенството посочи, че темпът на ваксинирането не е равномерен - в източните провинции е много нисък, докато в западните провинции е по-висок.