"Радио Китай": Не трябва да се политизира в световен мащаб темата за коронавирусната инфекция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10032109 www.24chasa.bg

За Радио Китай коментира доц. д-р Любомира Николаева-Гломб - завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести на Република България, където се намират 6 национални референтни вирусологични лаборатории. Те са част от глобалната мрежа на лабораториите, акредитирани към СЗО. В една от тях за първи път беше доказана циркулацията на SARS-CoV-2 в България

Тъй като в момента се задава нова вълна от н.нар „Делта” вариант на коронавируса, доц. Гломб сподели някои свои гледни точки. Тя изразява и мнението си относно идеята за ново разследване на СЗО за произхода на вируса на COVID-19.

В момента вървим към нова вълна на разпространение на вариант на коронавируса – наричан „Делта”, която вече в много страни на Европа, както и в САЩ, е „надигнала своя гребен”, смята доц. Гломб и пояснява, че „Делта”-вариантът има доказано по-добра инфекциозна способност, той инфектира около 50% по-ефективно и доказано има по-голям брой вирусни частици в носоглътката на инфектирания.

Известният български учен подчертава, че тази вълна се измества към неваксинираните и към по-младите хора, тъй като в много държави от ЕС, както и в САЩ – неваксинираните са предимно по-младите хора, Вълната няма да подмине и България, обяснява тя, тъй като в страната броят на ваксинираните изобщо е доста малък. В страната ни има налични достатъчно ваксини, но по различни причини много хора не желаят да се ваксинират, ваксината е доброволна, не е задължителна, обяснява още доц. Гломб.

Тя припомни, че още от началото на епидемията, СЗО заложи правилото в своите насоки за намаляване разпространението на коронавируса, че ако човек е ваксиниран няма гаранция че не може да се зарази, но ще изкара заболяването доста по-леко и няма да стигне до хоспитализация. И точно това бе целта, поставена при разработване на ваксините – те да бъдат поне 50% ефикасни в клиничните проучвания и да предпазват от смърт и тежко боледуване.

Фактически това е изпълнено, добавя тя и към момента ваксините „ работят” добре.

В никакъв случай „Делта” вариантът не е нов вид вирус, вирусът си е един и същия SARS – CoV-2, и естествено като всяко същество, което се подчинява на имунологичните закони подлежи на промени и мутации , от една страна - в резултат на интензивната циркулация в човешката популация селекционираха такива вирусни мутанти, които имат по-силна инфекциозност, и от друга - някои от тях имат по-добра ефективност и бягат от вирусния си гостоприемник, обяснява още вирусологът. И точно така се е селекционирал вариантът Делта, който е резултат на естествено присъщите на вирусни мутации.

Тъй като напоследък расте интересът към необходимостта от поставянето на нова доза ваксини, българският вирусолог коментира, че все още здравните експерти нямат окончателно решение дали ще бъде необходима допълнителна доза от ваксините, насочен специално срещу този нов вариант, или пък за адаптиране на ваксините към сега циркулиращите варианти, защото всеобщото мнение засега е, че съществуващите ваксини достатъчно добре защитават от циркулиращите варианти, обяснява още тя.

Относно идеята за ново разследване на СЗО за произхода на COVID-19, по настояване на няколко държави в света, и с което Китай не е съгласен, тя коментира: „Докладът, който експертите от СЗО изготви след второто си посещение в Китай, описаха беше кое е малко вероятно, кое е доста невероятно и кое е в най-голям процента на вероятност за произхода на вируса. Те обсъждаха четири възможни сценария – прескачане от животно на човек, директно от прилеп на човек, прескачане от прилеп на човек, но чрез животински гостоприемник и като много малко вероятни остана хипотезата за случайно изпускане на вируса от високотехнологичната лаборатория в Ухан при някои генноинженерни опити . Но, повтарям, това беше хитопеза за най-малко вероятния вариант , почти нулев. Доколкото все още дефинитивно не е доказано от какъв произход е вируса , не мисля че има нещо много лошо в това да се срещнат колеги с колеги и да обсъдят нещата, макар че според мен, както при повечето вирусни инфекции, много трудно може да се установи произхода.

Но искам да подчертая, че Китай е в правото си да реши дали да участва в тази нова мисия, Китай са домакините и те ще вземат своето решение и са в правото си да го вземат!. Но през „очите на някои „конспиративните теории” този отказ може да даде „гориво” на някои зложелатели на Китай да разпространяват теории, в които несправедливо, невярно и неточно се тълкува решението на КНР за отказа му. Но аз съм категорична, че нещата в никакъв случай не бива да се политизират. Ние всички сме свидетели как Китай успя да овладее и да се справи с разпространението на инфекцията COVID-19. Това се дължи освен на изключителната дисциплина на хората там, преди всичко на успешното управление на борбата с вируса, казва в края на коментара си доц. Любомира Николаева – Гломб.