Ето симптомите на делта-варианта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10033318 www.24chasa.bg
Американци чакат с маски метрото в Ню Йорк, където заразяването с варианта делта заплашително нараства. СНИМКА: РОЙТЕРС

Делта-вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа алфа-вариант на коронавируса, посочва “Дойче веле”. Симптомите при него са по-различни. Ето какви са те:

Известно е, че кашлицата, високата температура, хремата, както и загубата на обоняние и вкус са ясни сигнали за възможна инфекция с COVID-19. Особеността при заразяването с делта-мутацията е, че

не се наблюдава

загуба на вкус и обоняние

А и пациентите наред с високата температура страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. Разликите в признаците показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Колко опасен е делта-вариантът?

Ясно е, че на базата на десетките мутации вариантът делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение че те нямат имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. Същевременно британски проучвания показват, че делта се понася с 40-60 процента по-леко от също толкова агресивната мутация алфа от Великобритания.

Вариантът делта обаче притежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създадени след имунизация. Затова той се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж. Досегашните данни показват, че

само напълно имунизираните

могат да се чувстват

до голяма степен сигурни

по отношение на делта. Както сочат изследванията, във Великобритания една трета от хората, които са се заразили с делта, вече са били получили първата доза от ваксината. Институтът “Роберт Кох” посочва, че ваксините, които са допуснати в Германия, гарантират защита срещу този вариант, но едва след пълна имунизация.

А дали заболяването при зараза с делта протича по-тежко, засега е рано да се каже. Във Великобритания например броят на пациентите, които се е наложило да бъдат приети в болница, се е оказал два пъти по-висок, отколкото при засегнатите от първоначалния вариант на вируса. Но както се подчертава - роля са изиграли съпътстващите заболявания на пациентите. Няма данни и за пряко увеличение на смъртността.

А от Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, наречен делта-плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен, посочва “Дойче веле”.