Носът мери по-точно от началника колко усилие влагаме

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10035906 www.24chasa.bg
Според английското проучване температурата на носа може да покаже на какво напрежение е подложен мозъкът. Проектът е част от по-широка програма за интеграция на новите аерокосмически технологии, финансирана от Европейския съюз. СНИМКА: PIXABAY

Британският Институт по аерокосмически технологии измисли метод за термографско отчитане на напрежението, под което работи мозъкът

Температурата на лицето и особено на носа при равни други условия е тясно свързана с умственото натоварване. Доказват го с прецизна термографска апаратура изследователи от Института за аерокосмически технологии (IAT) на Нотингамския университет, биоинженери и специалисти по човешките ресурси. Експериментите установяват най-силно охлаждане на носа и синусите около него при работа под напрежение.

За ненатрапчивото наблюдение екипът използва термокамери с висока разделителна способност. Както при познатите ни от пандемията камери, изображението е в жълто през оранжево до червено. Носовете на хора, впрегнали здраво ума си в работата, “светват” във възможно най-светлия нюанс.

Най-правдоподобно изглежда обяснението, че при пълна концентрация върху трудна задача се променя честотата на дишането. Вероятно се дължи на въвличането на вегетативната нервна система в затаяващото дъха усърдие. От друга страна, натоварването на ума повишава енергийния глад на мозъка и поражда приоритетно насочване на кръв към кората. Вероятно трансферът оставя лицевите тъкани с по-малък дебит и така ги държи по-хладни. А носът като място с най-голяма отдалеченост от големите съдове и без това бързо губи топлина, разсъждават изследователите. Дали точно това е механизмът, учените ще проверяват със следващи фази на проучването.

Те очаквали умствените предизвикателства да доведат до физиологични промени у участниците, но пряката връзка между натоварването и температурата на кожата се оказала контраинтуитивна. Не бяхме подготвени да измерим, че лицето става по-студено, разказват ръководителите на проекта. Неговата цел е да разработи методи, които да помогнат за дискретна оценка на стреса на персонала чрез неинвазивен и ненатрапчив физиологичен мониторинг.

От всички изпробвани подходи най-подходяща се оказва термографията на лицето. Допълнително предимство е, че термографските камери стават все по-малки, по-леки и по-чувствителни. Без да привличат внимание, те отчитат в реално време когнитивното натоварване по физиологични симптоми и намаляват риска от субективна оценка. Това е от особено значение за професии, в които на човешкия фактор се делегира голяма отговорност и всеки непосилен стрес може да доведе до грешки и аварии.

Простата и евтина система може да е надеждна аларма кога пилот, авиодиспечер, лекар, полицай, пожарникар и още много други специалисти са на ръба на възможностите си и трябва да бъдат сменени с дублиращ колега.