Лекари предупреждават: Опасен трик в ТикТок за "лечение" на хрема

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10035942 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Алерголози и специалисти по УНГ болести предупреждават за опасна мания по повод на вирусно видео за облекчаване на сенна хрема в ТикТок.

Симпатично момиче пъха по една цяла скилидка обелен чесън в ноздрите си, постоява колкото постоява, дишайки като рибок през устата, и бавно вади склидките, след които в дълга нишка се проточват сополи.

Всъщност не само не работи, но е много опасно.

Хакът не е откритие за по-възрастното поколение български лекари. Те вече са се сблъсквали с такава “бабина рецепта” срещу хрема в миналото. С увеличаването на здравната култура през последните године опасното “лечение” е позабравено, но сега получава нов живот сред младежите.

Номерът категорично не помага за лечение на хрема, независимо дали е алергична, или простудна. Секретът, който се излива, е реакция на дразненето, а не на изчистването на синусите.

Затова пък са възможни поне три сценария за опасни усложнения.

1. Пропадане

в кухината

Има голяма вероятност хлъзгавата скилидка да бъде сложена прекалено дълбоко и да влезе в кухината. Или това да се случи от неумели движения при изваждането. Меганеприятно е - тежи, притиска, дразни, не може да се извади без лекар и специални инструменти. Трябва да стане бързо - от влагата скилидката започва да набъбва и е все по-трудно да бъде върната по обратния път.

2. Екзема

Етеричните масла от чесъна може да провокират екзема с всичките ѝ екстри: оток, обрив, стигащ до болка сърбеж, парене, лезии, свърхчувствителност.

3. Остра

алергична

реакция

Независимо че може да сте яли цял живот чесън без каквито и да било странични ефекти, всмукването на сок през лигавицата на носа може да събуди алергична реакция на мястото. Най-често тя е свързана с оток, който още повече влошава хремата.