Черницата е дърво, което в наши дни се отглежда предимно заради листата, които са единствена храна за копринените буби, съобщи радио "Китай".
Една азиатска легенда разказва, че някога шивач ушил изумително красива копринена дреха, която притежавала уникални свойства – жената, която я наденела, ставала още по-красива и можела по цели дни да не яде нищо. Роклята се предавала от жена на жена, докато един ден царят се влюбил в една от тях и я направил царица. Тя се възгордяла и казала, че няма да я даде на друг. Разярените ѝ приятелки нахлули в двореца, взели дрехата и я разкъсали на парчета. Тогава станало чудо – подгъвът на роклята се превърнал в дърво, а парченцата в пъпки, от се развили листа. Така според легендата се появило черничевото дърво и вкусните му плодове, а копринените буби превръщат листата му в тънки нишки коприна, за да върнат тази прекрасна рокля на хората.
Черницата е широколистно дърво, което обича топлите, умерени и субтропични райони и се среща в изобилие в Азия, Европа, Африка и Америка. Тя присъства във фолклора и на други древни цивилизации. Според гръцката митология например някога плодовете на дървото били само бели на цвят, но боговете ги оцветили в тъмно винено като спомен за вярната, но трагична любов на двама влюбени от гр. Вавилон.
Плодовете на черницата са богати на хранителни вещества и витамини, освен това са нискокалорични. Те съдържат въглехидрати, които превръщат захарта в глюкоза и зареждат клетките с енергия. Освен това осигуряват на тялото желязо и кислород на тъканите.
Черничевите плодове са с високо съдържание на витамините А, С и В2, както и на натрий, фосфор, калций, магнезий, калий и пектин. Те са и отличен източник на протеини, антиоксиданти и каротини.
Ползи за здравето
- Плодовете на черницата имат благоприятно въздействие върху стомаха. Те облекчават запека и помагат в борбата с излишните килограми. Освен това са богати на диетични фибри, които улесняват храносмилането.
- Понижават нивата на лошия холестерол, което от своя страна предпазва от сърдечно-съдови проблеми.
- Някои съединения в бялата черница са подобни на лекарствата, които се използват в лечението на диабет тип 2. Те помагат за поддържането на кръвната захар в оптимални нива.
- Черницата подобрява кръвообращението, контролира кръвното налягане и изчиства кръвта. Антиоксидантите в нея действат благоприятно на кръвоносните съдове, поддържат ги еластични и така кръвта стига до всяка част на тялото.
- Черницата насърчава и производството на червени кръвни клетки. Китайската медицина познава тези нейни свойства, затова от векове я включва в своите лекове за тонизиране, изчистване и увеличаване на количествата кръв.
- Високото съдържание на желязо в черницата я прави отлично средство, което облекчава симптомите на анемията, като световъртеж и умора.
- Фибрите, антиоксидантите и флаваноидите в черницата се грижат за здравето на сърцето и предпазват от инфаркти и инсулти.
- Черницата е полезна и за очите. Честата консумация на плодовете подобрява зрението и предпазва очите от свободните радикали, които са причина за регенерацията на ретината. Причина за положителното влияние на черницата върху зрението e съдържанието на витамините А,С,В и К, както и на желязо, манган, магнезий и калий. Екстрактът или сокът от плодовете е доказано, че поддържа доброто зрение. Изпиването на чаша сок от черница всеки ден е идеален избор за хората, които прекарват дълги часове пред компютър, защото облекчава напрежението в очите и ги предпазва от свободните радикали.
- Изследванията на учените показват, че черницата забавя стареенето на мозъка, осигурява му калций и го поддържа в добро здраве.
- Активирайки макрофагите чрез наличните алкалоиди, черницата подобрява имунитета. Съдържанието на витамин С в плодовете също насърчава този процес.
- Черницата е богата на витамин К, калций и желязо, което е най-добрата комбинация от хранителни вещества за здравето на костите.
Черница за кожата и косата
Черницата е способна да ви накара да изглеждате по-млади и свежи. Тя съдържа ресвератрол, който предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Богатото съдържание на антиоксиданти, витамините А, С и Е в нея са страхотно средство срещу стареенето и бръчките. Освен това предотвратяват появата на петна по кожата, като регулират синтеза на меланин. Отпушват порите и премахват токсините, хидратират кожата, правят я мека и гладка.
Домашна маска за нежна, стегната и сияйна кожа
8-10 плода черница се смачкват на гъста каша, към която се добавят 2 с.л. прясно мляко. Маската се нанася на лицето и шията, оставя се да действа 15-10 минути и се измива с вода.
Тя предпазва от ранната поява на бръчки и тъмни петна.
Наличието на антиоксиданти в черницата е полезно и за здравето на косата, като насърчава растежа ѝ и предотвратява цъфтежа. В комбинация с някои китайски билки дори забавя ранното побеляване.
Внимание
- Черницата е с високо съдържание на калий, затова трябва да се избягва при бъбречни заболявания.
- Тъй като понижава нивата на кръвната захар, е възможно да предизвика хипогликемия.
- При някои хора е възможно да предизвика алергични реакции като кожни обриви, сърбеж и подуване.
- Бременните и кърмещите майки е желателно да се консултират с лекар преди консумацията.