Раздвижете се - намалява 7 пъти риска от инсулт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10119902 www.24chasa.bg

Бездействието влошава метаболизма на глюкозата и мазнините, фактор е за възпаление на кръвоносните съдове

Какво правите през свободното си време? Ако го прекарвате седнали или легнали, вероятно сте в опасност. Много е писано за здравните рискове, които седящите професии носят, но досега не беше проучвана връзката на доброволното прекарване в плен на мебелите, въпреки че интуицията подсказва какво ще излезе от такъв проект.

Канадски учени се захванаха да запълнят празнината и резултатът от новото им проучване изненада дори тях. Оказва се, че възприемаме прекалено буквално триадата от по 8 часа, на която делим денонощието си. Липсата на физическа дейност в часовете, в които не спим и не сме на работа, увеличава 7 пъти риска за инсулт. Дори да сте във възрастта 40- 60 г., която се смята за все още ранна за мозъчен удар. Това показват данните за близо 144 хиляди души, подбрани на случаен принцип сред хора без предшестваща история за мозъчносъдови инциденти. Здравсловното им състояние било проследявано средно 9 години и 4 месеца и сравнено за корелации в зависимост от това как прекарват свободното си време. Така максималният риск бил отчетен при бездействащи по 8 и повече часове. Това нарушава метаболизма на глюкозата и на мазнините и води до микровъзпаления в кръвоносните съдове.

Най-малко случаи на инсулти били установени при хората, които прекарват поне 10 минути, но всекидневно, в непрекъсната енергична физическа дейност и не седят продължително.

Мозъчният удар може да причини преждевременна смърт или да доведе до парализи и засягане на говора и влошаване на умствените умения.

За разлика от инфарктите, където медицината има повече възможност да помогне в рамките на 4-6 часа от началото на влошаването, при инсулт времето за реакция е 1 час. Често “прозорецът” се оказва непосилно тесен за достигане до специализирано съвременно лечение. Това прави изключително важна профилактиката.

Размърдай се! - призовават лекарите. Колкото пъти на ден се сетите, толкова пъти опитайте да натоварите мускулите си толкова, че да накарате сърцето да бие по-често и да се изпотите.

Други условия, които увеличават риска от инсулт, са високото кръвно налягане, наднорменият холестерол, диабетът, затлъстяването, цигарите, прекаляването с алкохол, хроничните възпаления от увреждане на стените на кръвоносните съдове. Невролозите смятат, че 90% от инсултите може да се избегнат, ако всички тези рискови фактори бъдат отстранени.