Нищо не бива да се хвърля от плодовете и зеленчуците, ако все още може да послужи
Възрастните често казват, че нищо не бива да се изхвърля, ако все още може да послужи. На този принцип са живели само допреди няколко години на село, а и не само. Ако нещо се счупи, търси се начин да се поправи. Ако имаме повече, даваме на съседа.
Възможно ли е да намалим разхищението, на което свикнахме днес? Истината е, че понякога изхвърляме ценни суровини, без да знаем за това.
Отпадните продукти от плодовете и зеленчуците могат да лекуват нас или да нахранят животно, да се превърнат в компост, да послужат за защита на други растения и т.н., пише в. “Хоби Фермер”.
Ето как може да използвате онова, което досега е отивало на боклука.
Дръжките на черешите
Черешите са любим плод на българина, а драмата около цените, особено в началото на сезона, винаги е голяма. Плодовото месо е сладко, сочно и вкусно, а и е една от първите витаминозни бомби за сезона.
Но ето още нещо интересно. Дръжките на черешите стават за чай и имат лековити свойства по отношение на болки в корема, подагра и проблеми с бъбреците. Още по-нестандартно ще бъде, ако запазите костилките, сложите ги в платнена торбичка и ги използвате като затопляща възглавничка. Кръглата форма пък позволява да се прави масаж на стъпалата за подобряване на чувствителността и оросяването на крайниците.
Костилките на сливите
Полезните свойства на сливите са известни, а и можем да изредим цял куп приложения – сокове и сиропи, мармалади и компоти, сладка, алкохолни напитки. Костилките обаче отиват на сметището. Всъщност те също могат да бъдат полезни. Само един от примерите е да ги запазите за разпалки. Изсушени, те са много калорични, запалват се и изгарят бързо. Като стана дума за костилки, изхвърляте ли тези на кайсиите? Пробвайте ги на вкус. Чудесни са! За прасковите обаче не важи същото.
Черупките на орехоплодните
Глътка ликьор, приготвен с помощта на зелени орехчета, има чудотворно действие върху човешкия организъм. Все пак количествата на полезни вещества, включително йод, в тях е огромно.
Същите вещества, които боядисват ръцете при чистенето на зелената обвивка на ореха, могат да бъдат впрегнати в боядисването на тъкани например.
За черупките важи високата калоричност, но едва ли някой ще изхвърля точно тях, вместо да ги сложи в печката.
Шушулките на фасула
Истинско забавление беше времето за сушене на зрелия фасул в детството. Един от малкото моменти, в който децата спокойно и с разрешение можехме да удряме нещо с пръчки. Веенето не отстъпваше по странност.
С днешна дата и осъзнато, подкрепени с научни факти, смело можем да твърдим, че бабите ни умишлено не са изхвърляли сухите шушулки на фасула. Отварата от тях има силата да понижи нивото на кръвната захар благодарение на веществото аргинин, което се съдържа в тях.
Чаят от бобови шушулки понижава кръвното налягане, влияе ползотворно на сърдечносъдовата система, помага при проблеми с пикочните пътища и не само.
Косата, обвивката и кочанът на царевицата
Печена, варена, пържена, в ястия, върху пица или подсладена, царевицата е здравословен и доста хранителен летен продукт. Знаете ли обаче, че кочанът, обвивните листа и косата са много полезни?
В народната медицина отвара от царевична коса се използва за намаляване на кръвната захар, регулира кръвното налягане, помага при главоболие, има способността да прогони токсините от тялото, почиства пикочните пътища, спомага и свалянето на килограми.
Следващия път, когато варите сладка царевица, не изхвърляйте косата. Включете това американско растение и в сеитбооборота в градината. Тя е идеална опора и другарка на фасула.
Обелките от бананите
Ммм... сладък и вкусен, чуждестранният плод е любимец на млади и стари. Идеален за захранване на бебенца, приготвяне на десерти и модерните смутита.
Всеизвестен факт е, че бананите съдържат голямо количество калий. Елементът е полезен за човешкия организъм, но същевременно е и един от основните отговорници за цъфтежа при растенията.
Студен извлек от надробени бананови кори ще направи чудеса с цветята. Достатъчно е само да се накиснат във вода за няколко часа, а след това с нея да се полива. Ежеседмична процедура с този отпаден продукт може да замени подхранването с изкуствени торове при едногодишните цветя напълно.
Семките на ябълките и дюлите
Двата плода се славят със завидни полезни качества, но малко хора знаят, че семенцата им спомагат за храносмилането например.
От друга страна, с тяхно участие и малко захар се получават невероятни желета. Имайте предвид, че в сурово състояние семената на ябълката могат да повляят зле, защото имат известна токсичност. Това е в случай, че прекалите с консумацията им.
Листата на доматите и картофите
Соланинът, за който се знае, че е отровен (заради него позеленели картофи не се консумират, а допирът на листата може да предизвика алергична реакция у по-чувствителните хора), се съдържа във всички растения от семейство Картофови.
Та ако наесен, когато разваляте зеленчуковите си градини, се чудите какво да правите с растителните остатъци от домати, патладжан, картофи, физалис, черно куче грозде и други, ето една идея. Изсушете ги, стрийте ги и ги съхранете до следващата пролет.
При първа поява на листни въшки или други насекомни и ненасекомни неприятели напръскайте растенията с отвара от гореспоменатите растения. Ще се изненадате от ефекта, но внимавайте, ако третирате плодове и зеленчуци.
Утайка от кафе и пакетче чай
И двата отпадни продукта са полезни за градината. Да, количествата са сравнително малки, но все пак внасянето на каквато и да е органика подобрява свойствата на почвата.
Ако ви трябва кисела почва за някое цвете, смесете я с утайка от кафе. В този ред на мисли не прекалявайте, защото може да навредите на цветята, които не обичат много ниско рН.
Друга полза от утайката на кафето е, че прочиства каналите от отлагания заради абразивната си структура.