Как да премахнем слънчевите петна?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10140052 www.24chasa.bg
Доц. Жана Казанджиева

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева,
дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ “Александровска”

С термина слънчеви петна обикновено обозначаваме тъмнокафявите участъци по кожата, причинени от свръхпроизводство на пигмента меланин. Хиперпигментациите са безобидни, но козметично смущаващи. Те засягат всички типове кожа и са разположени в областите, изложени повече на слънце - лице, ръце и деколте. На практика понятието слънчеви петна обединява различни видове пигментации в зависимост от причините, които ги предизвикват.
Има 3 основни разновидности - възрастово обусловени петна, мелазма и тъмни петна на мястото на предхождащо възпаление. Отделните видове пигментации имат различна причина и съответно различно лечение.
Възрастовите, или старчески петна (на медицински език – соларно лентиго), се появяват по гърба на дланите и лицето след 50-ата година от живота. Те са истинските слънчеви петна, защото причината за възникването им е дългото и неконтролирано излагане на ултравиолетови лъчи на кожата в определени участъци от тялото.
Мелазмата е друг вид хиперпигментация. Тя се дължи на хормонални промени в организма, а слънцето е само допълнителен фактор за възникването и. Наричат мелазмата маска на бременността, защото най-често се наблюдава при бременни жени в последните месеци преди раждането. Причина за поява на мелазма може да бъде и прием на противозачатъчни лекарства или наличие на различни хормонални нарушения. Мелазмата е разположена по челото, скулите, над горната устна и е типична за хората с по-мургава кожа.
Тъмните петна на мястото на възпалителни кожни промени са характерни за пациентите със силно възпалено акне или екзема. Вследствие на комбинацията от кожно възпаление и слънце се появяват хиперпигментации. Обикновено те възникват на местата на травмиране и/или непрекъснато разчесване на кожата. Възможно е да се появят и след неправилно извършени козметични процедури.
Лечението е различно в зависимост от причините. Все пак има някои общи правила, като на първо място е правилната употреба на фотозащитни средства. Те трябва да се прилагат в достатъчно количество и да се подновяват на 3-4 часа, ако кожата в този период още е изложена на слънце. Фотопротективните кремове, лосиони, млека трябва да са внимателно подбрани и да включват 3 основни компонента – защита от ултравиолетови Б-лъчи, защита от ултравиолетови А-лъчи, водоустойчивост и устойчивост на изпотяване.
Силата на защита от УВ-Б лъчи се измерва с т.нар. слънцезащитен фактор. Приема се, че най-високата стойност на този фактор е 50+ (на етикетите се изписва като SPF 50+). Според международните стандарти УВ-А защитата е обозначена със символа UVA, ограден в кръг. Този символ е показател и за правилно съотношение между УВ-А и УВ-Б фотозащита. Водоустойчивостта се отбелязва с капки вода на етикета и означава, че продуктът издържа 40 минути или съответно при по-голяма защита – 80 мин. във вода.
Козметичните и лекарствените продукти за премахване на хиперпигментните петна имат различен състав и механизъм на действие. Препоръчва се използването на пълната гама – измивни средства, дневен и нощен крем и т.нар. силно активни продукти, с които се третират само отделните най-тъмни петна. Съставките са различни киселини – азелаинова, коджикова, алфа-хидрокси киселини. При по-тежки случаи и разпространени хиперпигментации се използат комбинации от хидрохинон, ретиноиди, витамин С, кортикостероиди. Лекуващият дерматолог преценява подходящото съчетание при всеки отделен пациент, но има едно основно правило – силните избелващи продукти се прилагат само вечер, а сутрешната козметика задължително трябва да включва фотозащита.
През есента и зимата се препоръчват козметични процедури – химически пилинги, лазери, радиочестоти, маски, микродермабразио. Те отново се назначават от лекар - важни са последователността на процедурите и отново точната преценка за комбинирането им в зависимост от пациента и тежестта на хиперпигментациите.
Средствата от т.нар. народна медицина – алое, зелен чай и др., също могат да помогнат, но могат да доведат и до нежелани реакции на дразнене или алергии. Ако опитвате да отстраните тъмните петна с подобни препарати, не забравяйте първо да ги тествате – намажете ги няколко вечери върху малък участък от кожата, но в никакъв случай на лицето. Едва когато се убедите, че ви действат добре, може да пристъпите към третиране на по-големите петна.
При всички видове лечение са необходими предварително успокояване на кожата и регулярно използване на подходяща фотозащита.