Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10165825 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

EXO-CD24 е само една от над 420 разработки на лекарства срещу COVID до момента, не е преминало през важната фаза 3 клинично изпитване

Израелската експериментална терапия EXO-CD24 е поредна надежда за лечение на COVID и намаляване на смъртността от тежките случаи. Научната разработка е приложена на малък брой хора, но според прессъобщенията от клинични изпитвания във фаза 1 и 2 предпазва от фатален изход. При това

терапията се

прилага 5 дни

по веднъж на ден

чрез вдишване за

по няколко минути

Директната доставка в белите дробове ще помогне за предотвратяване на цитокинова буря - свръхреакцията на имунната система, бореща се с новия коронавирус, очакват създателите.

“Бащата” на препарата проф. Надир Арбер е гастроентеролог и директор на Интегрирания център за превенция на рака, който от 25 г. работи по темата за лечение на онкозаболявания. Заедно с изследователя Ширан Шапира той използва “модул” от тези усилия за контрол на имунните реакции чрез естествен белтък в организма. В широк смисъл се материализира идеята за прецизираните терапии.

Препаратът е насочен право в мишената на вируса - белите дробове. Това му дава предимство да се прилага локално, но да действа широко и без странични ефекти, смята проф. Арбер. Екипът използва като носители екзозоми - малки извънклетъчни капсулки (везикули). Те могат да пренесат протеина CD24 - изучаван от десетилетия от учените от раковия център - в белите дробове. Смята се, че той има ключова роля в много от онкологичните заболявания. Освен това се намесва в контролирането на разрастването на имунните Т-клетки.

CD24 се намира на повърхността на клетките и има доказана роля в регулирането на имунната система. В случая целта е да попречи на свръхреакцията на организма,

да укроти

неоправданата

сила, с която

клетките се

нахвърлят на

непознатия враг

След първото изпитване върху 30 души в Тел Авив експерименталната терапия получава разрешение за клинично проучване върху 90 души в Гърция със съспонсорство на фармацевтична компания. Резултатите не са публикувани, новините се позовават на прессъобщение. Според него “резултатите са обещаващи”. Проф. Арбер е цитиран от много медии да твърди, че лекарството ще е евтино, ще се произвежда бързо и за кратко време може да задоволи нуждите на света.

Експертите обаче напомнят, че EXO-CD24 е само една от над 420 разработки на лекарства срещу COVID към момента. И не е минало през 3-а фаза на изпитване.