Проучване: Едно на всеки 10 деца има остатъчни симптоми на КОВИД-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10177654 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повече от 1 на всеки 10 деца има симптоми на КОВИД-19, които са се запазили и след възстановяването, показва проучване на израелското здравно министерство, публикувано вчера, съобщава Ройтерс.

Този брой обаче е спаднал наполовина след няколко месеца, предава БТА.

Тежката форма на коронавируса е по-често срещана сред възрастните, но има недостатъчна информация за отражението на вируса върху младите, които са по-склонни към сериозно усложнения, подчертава министерството.

При извършеното през юни проучване по телефона са били събрани данни, предоставени от родителите на 13 834 деца на възраст между 3 и 18 години, възстановили се от КОВИД-19. Те са били запитани дали децата показват остатъчни симптоми, като проблеми с дишането, летаргия и загуба на обоняние и вкус.

Остатъчни симптоми са били регистрирани при 11,2 на сто от децата. Тази цифра е спаднала до 1,8-4,6 на сто шест месеца след острата форма на заболяването, като по-големите деца са засегнати по-тежко.

Проучването не включва данни за ефекта от ваксинацията.

Отскоро Израел позволява ваксинация на децата, навършили 12-годишна възраст. Ваксинацията на навършилите 15 години е позволена от месеци.

Неотдавнашно британско проучване показа, че едно на седем деца може да показва симптоми, свързани с коронавируса, месеци след като е дало положителен тест за КОВИД-19, отбелязва Ройтерс.