Доцент Велев: Ваксините срещу COVID дават добър имунитет при децата над 12 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10182939 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Пиксабей

"Безспорно данните за разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус са, че те създават сигурен имунитет. До момента данните са, че той продължава минимум една година.

В имунната система на децата и то при по-големите, защото ваксините и по-специално тази на "Пфайзер", е разрешена за използване при деца над 12 години. В имунната система на тези сравнително големи деца няма сериозни физиологични различия от тази на възрастните хора." Това коментира пред БНР доц. д-р Валери Велев от детската клиника на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Киров“ в столицата.

Имунната система при по-младите хора е доста по-реактивна от тази на възрастните, но това означава, че в случая ваксината може да предизвика по-бърз имунен отговор. До момента тези ваксини предлагат един много добър протективен имунитет при децата, категоричен бе доц. Велев.

По думите му в момента няма сериозен бум на заболели деца в сравнение с предходните вълни. "Може да се каже, че има повече млади хора, но това се дължи на факта, че те не са ваксинирани. Децата продължават да са този контингент, който прекарва инфекцията възможно най-леко. Важно е да се знае, че при Делта варианта при децата преобладава симптоматиката от стомашно-чревния тракт – температура, диария и повръщане", обясни специалистът.