Защитата от COVID ваксината на "Модерна" намалява с времето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10187776 www.24chasa.bg
Ваксиниране. СНИМКА: Пиксабей

Защитата срещу новия коронавирус, която дава ваксината на "Модерна", намалява с течение на времето, сочат данни от мащабно проучване на компанията, цитирани от Ройтерс, предава БТА.

Компанията се обяви в подкрепа на поставянето на бустерна доза.
"Това е само една оценка, но вярваме, че данните означават, ако погледнем към есента и зимата, че очакваното намаляване на имунитета ще доведе минимум до 600 хиляди допълнителни случаи на заразени с Ковид-19", заяви президентът на "Модерна" Стивън Хог.
Той не прогнозирал колко от тях ще преминат тежко, но казва, че за някои ще е необходимо болнично лечение.
Според Хог проучвания с бустерна доза са показали, че антителата се увеличават до нива, по-високи от тези след втората инжекция.
"Вярваме, че така ще се намали броят на заразените с Ковид-19", заяви той. "Според нас третата доза има възможност значително да повиши имунитета през по-голяма част от следващата година, докато се опитваме да сложим край на пандемията".
Изнесените от президента на "Модерна" данни са в контраст с няколко проучвания, представени наскоро, от които става ясно, че препаратът на компанията осигурява по-дълга защита в сравнение с ваксината на "Пфайзер/Бионтех".
Според експерти разликата най-вероятно се дължи на по-високата доза иРНК в препарата на "Модерна" и малко по-дългия интервал между поставянето на двете инжекции.