Бустерна доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" увеличава защитата от Ковид-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10189052 www.24chasa.bg
Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Бустерната доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за хората над 60 години увеличава значително защитата от Ковид-19, съобщи ДПА.

Доказаните случаи на зараза при хората с две дози са 10 пъти повече, а на тежко боледуване - 20 пъти повече в сравнение с хората получили трета инжекция в Израел. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Ню Ингланд джърнал ъв медисин".

В Израел всички ваксинирани имат право на бустерна доза не по-рано от пет месеца, след като е поставена втората инжекция. Страната сега е в трета вълна на Ковид-19 въпреки много високия процент ваксинирани.

По-заразният вариант Делта и намаляващата ефикасност на ваксината след шест месеца са причина защитата да спадне с 50 процента, е мнението на специалистите, предава БТА.

Карстен Валц, главен секретар на Германското дружество на имунолозите, каза пред ДПА, че нивата на антителата са около 10 пъти по-високи след трета доза спрямо след втората.

Уолц изтъкна, че израелското изследване не разглежда възможността за странични ефекти. Той също така не препоръчва бустерна доза за хората над 80 години и за хората над 60 с предишни заболявания.